Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bbc se pita

Da li bi George Orwell danas lajkovao i dijelio objave na društvenim mrežama?

_98635866_orwell_bbc

Zanimljiv prilog televizije BBC daje nam (hipotetički) odgovor na pitanje da li bi Orwell koristio savremenu tehnologiju

George Orwell je u čuvenom romanu “1984” prikazao kako bi tehnologija, na zlokoban način, mogla da se koristi u budućnosti. A šta bi danas rekao?

Zanimljiv prilog televizije BBC daje nam (hipotetički) odgovor na pitanje da li bi Orwell koristio savremenu tehnologiju.

“On je rođen kao Eric Blair. Ime ‘George Orwell’ je smišljeno kako bi bilo ‘što engleskije moguće’. Orwell je rijeka u Suffolku, a George je staro englesko ime. Moglo bi se reći da je George Orwell zapravo napravio ‘verziju sebe’, kojom potpisuje sva djela”, kaže Adam Stock, sa York St. John Univerziteta.

Na neki način, dodaje Stock, lik Orwella je sličan onome kako mi “pravimo” svoj identitet, odnosno kako se predstavljamo, posebno na društvenim mrežama.

“Kao i većina ljudi tog doba, Orwell je bio fasciniran tehnologijom i njenim mogućnostima, bez ikakve ideje kako zapravo radi. Orwellova 1984. je puna primjera kako bi tehnologija mogla da pomogne opresivnim režimima i sistemima”, ističe D. G. Taylor, biograf Georgea Orwella.

Kako je Adam Stock ipak objasnio, razlika između knjige “1984” i sadašnjeg vremena je u tome što je, u romanu, sva tehnologija pod vlasništvom države, što danas ipak nije slučaj.

“I mi možemo da učestvujemo u korištenju tehnologije. Njemu bi, vjerovatno, smetalo kako laži mogu brzo da se prošire internetom”, smatra Stock.

Sa druge strane, Talor naglašava Orwellovu opsednutost time kako će svijet izgledati u budućnosti.

“Sasvim je moguće da bi Orwell danas imao naloge na društvenim mrežama u pokušaju da napiše neki esej o tome kako rade, isto kao što je pisao i eseje o časopisima koje tinejdžeri njegovog doba čitaju”, zaključuje Taylor.

Na osnovu svega ovoga, mogli bismo reći da bi Orwell vjerovatno “skrolovao”, “lajkovao” i “šerovao”, da je živ u današnje vrijeme.