Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara

twitter

Twitter potvrđuje da je postigao definitivan dogovor o kupoprodaji

Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa i SpaceX-a te najbogatiji čovjek na svijetu, kupio je društvenu mrežu Twitter za 44 milijarde dolara.

Twitter je večeras objavio kako je prihvatio Muskovu ponudu.

“Twitter potvrđuje da je postigao definitivan dogovor o kupoprodaji. Kompaniju će u cijelosti akvizirati entitet u vlasništvu Elona Muska za 54.20 dolara po dionici. Transakcija se procjenjuje na oko 44 milijarde dolara. Po dovršenju transakcije, Twitter će postati privatna kompanija”, objavio je večeras Twitter.

Cijena dionice 38% veća od berzovne

“Dioničari Twittera će, u skladu s postignutim dogovorom dobiti 52.20 dolara za svaku dionicu Twittera koju posjeduju u trenutku dogovorene transakcije. Kupovna cijena je 38% veća od berzovne cijene dionice Twittera na 1. april 2022., posljednjeg dana trgovine dionicama prije nego što je gospodin Musk objavio da je kupio udio od oko 9% Twittera”, navodi se u priopćenju kompanije.

Musk je tako postao vlasnik platforme koju smatra “javnim digitalnim mjestom na kojem će se raspravljati o vitalno važnim sadržajima za čovječanstvo”, navedeno je u saopćenju.

“Sloboda govora je temelj demokratije”, rekao je Musk.