Globus

bez mogućnosti pomilovanja

Osman Kavala osuđen u Istanbulu na doživotni zatvor

25/04/2022

Sedam suoptuženika kojima se sudilo u isto vrijeme kad i 64-godišnjem izdavaču i milijarderu, osuđeni su na 18 godina zatvora pod optužbom za pomaganje u rušenju vlade

Turski filantrop Osman Kavala osuđen je u ponedjeljak u Istanbulu na doživotni zatvor bez mogućnosti smanjenja kazne, pod optužbom za pokušaj rušenja vlade, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Osman Kavala, koji je od početka negirao optužbe iznesene protiv njega, proveo je četiri i po godine u zatvoru visoke sigurnosti Silivri blizu Istanbula.

Sedam suoptuženika kojima se sudilo u isto vrijeme kad i 64-godišnjem izdavaču i milijarderu, osuđeni su na 18 godina zatvora pod optužbom za pomaganje u rušenju vlade.

Kavala, istaknuti predstavnik turskog civilnog društva, optužen je da je htio svrgnuti vladu Recepa Tayyipa Erdogana finansirajući protuvladine proteste poznate kao “pokret u Geziju” 2013. i državnim udarom u julu 2016. koji nije uspio.

Trojica advokata Osmana Kavale istaknula su u ponedjeljak u svojoj odbrani nedostatak dokaza i političku motiviranost sudskog postupka koji se otegnuo.

Kavala neće imati mogućnost smanjenja kazne, dodaju sudci. Oslobođen je optužbe za špijunažu.

Osman Kavala je od početka nijekao sve optužbe.

“Teorije urote koje su se iznosile iz političkih i ideoloških razloga, onemogućile su objektivnu ocjenu događaja i odvojile ih od stvarnosti”, rekao je Kavala prije nego su se sudci povukli na vijećanje. Kavala je osudio uticaj predsjednika Erdogana na sudski postupak.

Aktivisti za ljudska prava očekivali su oslobađajuću presudu koja bi poslala pozitivnu poruku sada kada Turska pokušava posredovati u pregovorima Ukrajine i Rusije.

Osmana Kavalu, koji je rođen u Parizu, njegovi su kritičari prozvali “crveni milijarder”. Uhapšen je u oktobru 2017.

Slučaj je jesenas potaknuo diplomatsku krizu pošto je Ankara zaprijetila izgonom desetka zapadnih ambasadora, pa i američkog, koji su tražili njegovo oslobađanje.

U februaru je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) pokrenuo protiv Turske postupak zbog kršenja prava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.