Internet

saopćenje kompanije

Facebook će blokirati osobe koje se protive mjerama karantina

21/04/2020

Portparol kompanije rekao je da je ta društvena mreža uklonila sa svoje platforme poruke demonstranata u Kaliforniji, New Jerseyju i Nebraski

Kompanija Facebook saopštila je danas da će blokirati osobe koje se protive mjerama karantina kako ne bi mogli da koriste tu društvenu mrežu da organizuju okupljanja kojima se krše naredbe američkih saveznih država o ostanku kod kuće.

Međutim, kako navodi Reuters, kompanija je saopštila da će ukloniti samo poruke koje su u suprotnosti sa smjernicama vlada.

Portparol kompanije rekao je da je ta društvena mreža uklonila sa svoje platforme poruke demonstranata u Kaliforniji, New Jerseyju i Nebraski.

On je to izjavio, kako primjećuje Politiko, nakon višednevnih protesta protiv restrikcija u prijestonicama tih država, tokom kojih su učesnici nosili transparente naklonjene predsjedniku SAD Donaldu Trumpu.

Dodao je da su guverneri navedenih saveznih država prenijeli Facebooku da su ti događaji zabranjeni prema mjerama karantina i socijalnog distanciranja koje su vlasti donijele u odgovoru na pandemiju korona virusa.

Međutim, takav potez Facebooka naišao je na kritike konzervativaca, uključujući Trampovog najstarijeg sina.

“Zašto Facebook u dosluhu s državnim vladama guši slobodu govora ljudi”, upitao je na Twitteru Donald Trump Mlađi, ocijenivši da to predstavlja kršenje prvog amandmana što je “veoma opasno”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.