neprikosnoveni Tiguan

Znate li da Golf nije najprodavaniji Volkswagen?

VW-Golf-VW-Tiguan-729×486-2feaca3088a4188a

Vjerovali ili ne, ovaj se model nudi u 80% zemalja svijeta

Svakih 35 sekundi proizvede se jedan primjerak, i tako iz dana u dan.

Govorimo o Tiguanu, modernom SUV modelu koji je postao najuspješniji Volkswagenov model. Ako se pitate kako mu je to uspjelo, stvar je vrlo jasna. Osim sveprisutne opčinjenosti podignutim vozilima Tiguan ima još jednu prednost, a to je sveprisutnost.

Vjerovali ili ne, ovaj se model nudi u 80% zemalja svijeta.

A ako se pitate što je potrebno za status najprodavanijeg Volkswagena, ali i modela unutar cijelog koncerna, ovo su službeni brojevi. Od lansiranja 2007. godine model je stigao do šest miliona prodanih primjeraka, a samo prošle godine VW je proizveo 910.926 Tiguana. I ne samo, to, Tiguan trenutno drži poziciju najprodavanijeg SUV modela u Evropi.

Prva generacija predstavljena 2007. godine izdržala je do 2016. godine, a od svog starta drži status najprodavanijeg njemačkog SUV-a. Model je osvježen 2011. godine, a s vremenom je dobio brojne izvedbe i bilježio konstantan rast prodaje.

Druga generacija stigla je 2016. godine i još uvijek je aktualna. Postavljen je na MQB platformu, nudi se i u produženoj izvedbi, a dostupni su motori snage do 240 KS.

Model će uskoro biti redizajniran, a uz plug-in hibrid će dobiti i R izvedbu.