"veliki korak"

Facebook lansirao novu sekciju vijesti, zove se “News Tab”

face

Ovo je potencijano veliki korak za platformu dugo obilježenu teškoćama da iskorijeni dezinformacije i nespremnosti da sklapa ugovore sa izdavačima

Društvena mreža Facebook uvodi sekciju vijesti “News Tab” na svojoj mobilnoj aplikaciji gdje će se prikazivati naslovi vijesti koje biraju novinari, a izadavači će biti plaćeni za upotrebu njihovog materijala.

Ta društvena mreža dugo je bila u sporu sa izdavačima vijesti koji se žale da Facebook ima koristi od dijeljenja njihovih članaka bez plaćanja za njih.

Ovo je potencijano veliki korak za platformu dugo obilježenu teškoćama da iskorijeni dezinformacije i nespremnosti da sklapa ugovore sa izdavačima, prenosi AP.

U odjeljku vijesti biće uključeni naslovi iz Wall Street Journala, Washington Posta, Buzzfeed newsa, Business insidera, NBC, USA Today i Los Angeles Timesa, kao i lokalni naslovi iz nekoliko najvećih američkih gradova.

Nova sekcija vijesti krenula je jučer.

Preko Facebooka će se vidjeti samo naslovi. Kada se pritisne na naslove korisnik ode direktno do websiteova ili aplikacija izdavača, ako su instalirane. To je manje-više ono što su izdavači tražili od Facebooka godinama.

Facebook nije želio da kaže ko će i koliko biti plaćen navodeći samo da će plaćati izdavačima za pristup sadržaju.