Svi na jednom mjestu

Facebook povezuje tri najpopularnije aplikacije

instagram-facebook-messenger

Osim redizajna, “Instagram” je ovim dobio i opcije iz Messengera

Još početkom prošle godine najavljeno je spajanje aplikacija Messenger, WhatsApp i Instagram u jednu zajedničku platformu za razmjenu poruka i to se ovih dana sprovodi. Doduše, ulazi na mala vrata.

Korisnici u SAD su primijetili da im je u okviru Instagramove mobilne aplikacije na iOS-u i Androidu ponuđena nadogradnja na novi ugrađeni sistem za razmjenu poruka – koji nakon tog ažuriranja značajno mijenja izgled.

Nakon ažuriranja, koje je potrebno ručno pokrenuti, chat u Instagramu izgleda gotovo isto kao onaj u Messenger, a za njega se koristi i ista, Messenger-ova ikona. Aplikacija najavljuje i da će na ovaj način moći da se komunicira i s kontaktima koji imaju samo nalog na Facebook-u, te nemaju nužno otvoren račun na Instagramu. Oni koji su ažurirali aplikaciju i pokušali to da učine za sada javljaju kako komuniciranje s jedne na drugu društvenu mrežu još nije moguće, pa je očigledno riječ o funkcionalnosti koja će biti uključena naknadno, piše Seebiz.

Osim redizajna, Instagram je ovim dobio i opcije iz Messenger-a poznate od ranije: reakcije emotikonima na poruke, te odgovaranje na specifične poruke na način, što je mogućnost dostupna i u WhatsApp-u.

Facebookov dugoročni plan o spajanju svih svojih chat platformi u jednu kako bi moglo da se komunicira između njih, očigledno je u novoj fazi provjere. Jednom kada on bude gotov, očekuje se i da cijeli taj sistem razmjene poruka bude zaštićen. Inicijalno je u planu bilo zacrtano da će se spajanje dogoditi tokom 2020. godine.

Ako će se držati zadatih termina, onda do kraja godine možemo da očekujemo da će korisnici koji imaju samo Facebook moći da se dopisuju s korisnicima ju koji imaju samo Instagram i obratno, a vjerovatno će nakon toga u sistem biti ubačeni i oni koji koriste WhatsApp (samostalno ili uz neku od ovih aplikacija).