Internet

na udaru kritike

Facebook testirao zastrašujuću opciju: Jednim potezom otkriju sve o vama

25/11/2019

Facebook je potvrdio da su razvili takvu aplikaciju, ali poriču da je ona u mogućnosti identificirati korisnike

Facebook se ponovo našao na udaru kritike, ovaj put zbog aplikacije za brzo prepoznavanje lica koju je testirao na svojim zaposlenicima.

Prema pisanju Business Insidera, aplikacija koristi trenutno prepoznavanje lica koje identificira osobu čim usmjerite kameru smartfona prema njoj.

Navode da je aplikacija nastala još 2015. ili 2016. godine, a njihov izvor navodi da je jedna verzija te aplikacije čak u stanju odmah pronaći Facebook profil osobe prema kojoj ste okrenuli kameru. Sve što je ta osoba objavila na Facebooku dostupno vam je u tren oka.

Facebook je potvrdio da su razvili takvu aplikaciju, ali poriču da je ona u mogućnosti identificirati korisnike.

“Kako bismo naučili o novim tehnologijama, naši timovi redovito razvijaju aplikacije koje koristimo interno. Ova je aplikacija bila dostupna samo našim zaposlenicima i mogla je prepoznati samo njih i njihove prijatelje koji su imali uključenu opciju za prepoznavanje lica”, prenosi njihovu izjavu CNET.

Ranije ovog mjeseca korisnici iPhonea na društvenim su mrežama upozorili na pogrešku koju su uočili na Facebookovoj mobilnoj aplikaciji. Naime, nekima od njih se automatski uključuje kamera kad pristupaju Facebookovoj aplikaciji.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.