Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Facebook uvodi oglase i u Messenger

messenger fb111

Kao da nije bilo dovoljno što je Facebook svoju mobilnu aplikaciju razdvojio u dvije – Facebook i Messenger, sad su odlučili iskoristiti Messenger kao još jedan kanal za plasiranje oglasa.

Tako će korisnici jedne od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje uskoro na zaslonima svojim pametnih telefona uz poruke svojih prijatelja gleda i oglase.

Kako ističu iz Facebooka, oglasi će biti plasirani između korisničkih poruka, kao što je to slučaj s oglasima na klasičnom Facebook zidu.

Stan Chudnovsky, šef razvoja Messengera, gostujući na MobileBeat 2017, najavio je kako oglasi neće biti vidljivi odmah niti svima. Naime, poslužit će se istom taktikom koju su koristili i za uvođenje oglasa na Instagram – postepeno i polako.

Ovo je samo posljednji u nizu pokušaja Facebooka da nastavi pozitivan rast prihoda. Već su se pojavile glasine kako bi sljedeći “na udaru” mogao biti popularni servis i aplikacija za dopisivanje WhatsApp.

Naime, prema nekim procjenama svakog dana razmijeni se više od 2 milijarde poruka na Messengeru i oko 2,5 milijardi na WhatsAppu, što je izuzetno zanimljivo oglašivačima. Procjenjuje se kako bi uvođenjem oglasa u Messenger i WhatsApp, Facebook mogao zaraditi dodatnih 11 milijardi dolara do 2020.

Prvi koji su imali “sreće” vidjeti oglase u Messengeru su bili korisnici u Australiji i Tajlandu, gdje je Facebook testirao tu mogućnost posljednjih šest mjeseci. Oglašivači mogu koristiti klasični oglas kojim privlače posjetitelje na svoje web ili Facebook stranice, ili ponuditi korisnicima mjesto gdje mogu započeti razgovor, pitati što ih zanima ili dobiti dodatne informacije o kompaniji.

Zanimljivo je kako su korisnici veoma dobro prihvatili takav oblik oglašavanja jer ih “povezuje s kompanijama”.

Nije poznato kad će se oglasi pojaviti na ekranima naših korisnika, ali je za očekivati da ćemo ih vidjeti do kraja godine.