Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FBI uhapsio Marcusa Hutchinsa

Marcusa Hutchins

Stručnjak za kibernetičku sigurnost kojemu se pripisuju zasluge za neutralizaciju globalnog napada malicioznog ucjenjivačkog softwarea početkom ove godine, uhapšen je pod optužbama za hakiranje, prema sudskim dokumentima objavljenim u četvrtak.

Marcusa Hutchinsa, istraživača zloćudnih softwarea sa sjedištem u Britaniji koji je na sebe privukao pažnju otkrivši način za onemogućavanje računalnog crva WannaCry u maju ove godine, priveo je FBI u srijedu u Nevadi, rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa, nekoliko dana nakon što su desetci hiljada hakera stigli u Las Vegas na godišnje sigurnosne konferencije Black Hat i Def Con.

Optužnica na američkom okružnom sudu u Wisconsinu optužuje Hutchinsa, poznatog i kao “MalwareTech”, za reklamiranje, raspačavanje i zarađivanje na zloćudnom računalnom kodu poznatom kao Kronos koji je krao internetske bankovne identitete i podatke o kreditnim karticama. Ta Hutchinsova navodna aktivnost zbivala se između jula 2014. i jula 2015., prema optužnici.

Hutchinsa su u krugovima kibernetičke sigurnosti proglašavali za junaka zbog njegove uloge u zaustavljanju napada WannaCry koji je u maju zarazio stotine hiljada računara i prouzročio poremećaje u tvornicama automobila, bolnicama, prodavaonicama i školama u više od 150 zemalja.

Dužnosnik ministarstva pravosuđa rekao je kako njegovo hapšenje nije povezano s WannaCry.