Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAMO ZA PRETPLATNIKE

Francuska aktivirala 5G mobilnu mrežu

etf-5g (2)

Izvršni direktor Orangea Stephane Richard za francusku medijsku kuću RFI kazao je da će širenje 5G mreže biti spor proces

Francuska je danas lansirala petu generaciju mobilnih mreža (5G), a prve aktivacije frekvencija rezervirane su za korisnike koji su se ranije pretplatili za tu uslugu, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalni mediji javljaju da je 5G mobilna mreža dostupna na područjima u kojima su telekomunikacijske kompanije postavile 500 testnih antena i samo u devet velikih gradova Francuske.

5G je dugo očekivana tehnologija, ali i promovirana kao tehnologija koja će produbiti borbu protiv klimatskih promjena.

U izjavi na njihovoj web-stranici, izvršni direktor američkog mobilnog operatera Verizon Hans Vestberg rekao je da 5G ima potencijal da trenutnu potrošnju energije smanji i do 90 posto te je dodao da bi učinkovitija upotreba električne mreže promovirala korištenje čistu i obnovljive energije.

Izvršni direktor Orangea Stephane Richard za francusku medijsku kuću RFI kazao je da će širenje 5G mreže biti spor proces.

“Ove zime mreža neće biti proširena na velik broj korisnika. To je tema za 2021. godinu, posebno u njenoj drugoj polovici”, kazao je Richard.

Orange je jedan od najvećih francuskih pružatelja telekomunikacijskih usluga, zajedno s Bouygesom, SFR-om i Free Mobileom. Trenutno samo Orange i Bouyges imaju na raspolaganju 5G mobilne planove.

Francuski regulatori propisuju da do 2022. godine svaki operater mora postaviti po 3.000 prijenosnih tornjeva, proširivši to na po 8.000 tornjeva u naredne dvije godine, a ukupno na 10.000 do 2025. godine.