Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema više "kolačića"

Google će obustaviti pojedinačno praćenje stranica koje korisnici posjećuju u Chromu

google

Google više neće koristiti druge tehnologije za modificiranje kolačića ili stvaranje karakteristika unutar Chromea koje će mu omogućiti pristup tim podacima, saopćeno je iz američke kompanije

Američki tehnološki div Google najavio je da će od sljedeće godine ukloniti postojeću tehnologiju praćenja prometa na web stranicama u internet pretraživaču Chrome, javlja Anadolu Agency (AA).

Google više neće koristiti druge tehnologije za modificiranje kolačića ili stvaranje karakteristika unutar Chromea koje će mu omogućiti pristup tim podacima, saopćeno je iz američke kompanije.

“Svi moramo učiniti više kako bi internet bio otvoren i dostupan svima i kako bismo zaštitili privatnost. To znači ukidanje ne samo kolačića treće strane, već i bilo koje tehnologije koja se koristi za praćenje pojedinaca tokom pregledanja web stranica”, ističu iz kompanije.

Aktivisti koji zagovaraju privatnost kritikovali su tehnološke kompanije, uključujući Google, zbog upotrebe kolačića za prikupljanje zapisa o pregledavanju njihovih web stranica.