Internet

"nepoštivanje odluka"

Google kažnjen s 500 miliona eura

13/07/2021

U aprilu prošle godine Evropska unija odobrila je direktivu koja pojačava provedbu zakona o autorskim pravima prilikom objavljivanja na internetu. Ta direktiva između ostalog jača položaj izdavača omogućujući im naplatu upotrebe njihova sadržaja na internetskim platformama

Francuski antimonopolski regulator kaznio je Google s 500 miliona eura zbog nepoštovanja nekoliko sudskih naloga izdanih u aprilu prošle godine, kaže se u saopćenju objavljenom danas.

Agencija France Presse piše da je kazna izrečena zbog toga što korporacija nije vodila odgovarajuće pregovore s izdavačima o primjeni srodnih prava i naknadi za upotrebu sadržaja.

“Kada regulator izdaje naloge, kompanije ih moraju pažljivo provoditi. U ovom se slučaju to nije dogodilo”, rekla je šefica francuskog tijela za zaštitu tržišnog takmičenja Isabelle de Silva.

U aprilu prošle godine Evropska unija odobrila je direktivu koja pojačava provedbu zakona o autorskim pravima prilikom objavljivanja na internetu. Ta direktiva između ostalog jača položaj izdavača omogućujući im naplatu upotrebe njihova sadržaja na internetskim platformama.

Istovremeno, dopušta slobodno objavljivanje linkova na članke i druge medijske materijale.

Krajem jula 2019. godine na temelju direktive u Francuskoj je usvojen zakon o srodnim pravima u interesu novinskih agencija i urednika medija. Prema tom zakonu, prenositelji vijesti, društvene mreže i druge internet platforme moraju platiti naknadu medijima za objavljivanje njihovih materijala prema posebnom ugovoru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.