Sarajevo

Završna konferencija EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH

eu4justice (1)

Ovaj projekt je omogućio napredak, konkretno kroz pisanje dva operativna vodiča i zaključke dvije radne grupe o pravima žrtava i o sastavljanju optužnica”, rekla je Toudic

U Sarajevu je u utorak održana završna konferencija projekta “EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovim događajem je zaključen projekt EU4Justice u Bosni i Hercegovini.

Projekt se fokusirao na unapređenje efikasnosti, integriteta i profesionalizma u institucijama u sektoru vladavine zakona, odnosno unapređenje saradnje između tužilaštva i agencija za provođenje zakona s ciljem bolje efikasnosti u istragama u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, te na jačanje kapaciteta u pogledu upravljanja ljudskim resursima i učinkom i poboljšanjem disciplinskih okvira i procedura.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic kazala je kako ovaj projekt čini dio strategije pojačanog angažmana Francuske u zemljama Zapadnog Balkana, konkretno francuske strategije prema zemljama Zapadnog Balkana, a odluku je donio predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Toudic je rekla kako projekt ima brojne sastavne dijelove.

”Francuska time što daje svoju podršku i stručno znanje visokog nivoa ovom projektu svjedoči vrlo konkretno o svojoj spremnosti da prati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu prema Evropskoj uniji”, rekla je francuska ambasadorica.

Dodala je kako pitanja za vladavinu prava nalaze se u samom središtu 14 prioriteta i ovim projektom Francuska i njeni partneri doprinose napredovanju Bosne i Hercegovine.

”Ovaj projekt je omogućio napredak, konkretno kroz pisanje dva operativna vodiča i zaključke dvije radne grupe o pravima žrtava i o sastavljanju optužnica”, rekla je Toudic.

Dodala je kako građanima Bosne i Hercegovine duguju istinu, a ovaj projekt je nužan, ali nije dovoljan, o čemu se svi slažu.

Projekt EU4Justice omogućava napredak i poziva na dopune i daljna kretanja i razvoj situacije.

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, kazao je kako je riječ o velikom projektu koji se provodi i finansira od strane Evropske unije, preko VSTV-a u saradnji sa sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima projekt je počeo početkom 2019. godine, a sada je u završnoj fazi.

”Fokus je bio na jačanju kapaciteta bh. pravosuđa u procesuiranju predmeta organizovanog kriminala i korupcije visokog nivoa. Ključna stvar projekta je bila da se poboljša saradnja dva segmenta, tužilaštva i Agencije za provođenje zakona. U cilju ostvarenja toga preduzet je čitav niz mjera. Mislim da je napravljen jedan veliki pomak, konkretne rezultate ćemo vidjeti u budućnosti kroz podizanje optužnica i nadam se znatno veći broj osuđujućih presuda u ovom segmentu”, rekao je Lagumdžija.

Dodao je kako su kroz projekt polučili i niz dokumenata koji će biti od velike važnosti u narednom periodu za sve nosioce pravosudnih funkcija, pa i one druge koji se ”naslanjaju na ove aspekte”.

Podsjetio je kako je na prethodnoj sjednici Vijeća usvojen, odnosno verificiran priručnik za saradnju u međunarodnim krivičnim stvarima i ekstradiciji koji će pomoći u tom segmentu gdje je do sada bilo mnogo poteškoća.

Lagumdžija je kazao kako je napravljen značajan pomak, a nada se da će se na ovaj način spriječiti, odnosno smanjiti sve one nedoumice i greške koje su se pravile u ovim procesima.

”Drugi priručnik se tiče borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u jednom posebnom segmentu gdje imamo finansijske istrage. Nadam se da će i on pomoći u ovom vrlo osjetljivom dijelu, da ono što smo imali kao uska grla riješimo, da ubuduće imamo bolju situaciju“, kazao je Lagumdžija.

Ovaj projekt, dodaje, bavio se i pitanjem mentorstva za mlade tužioce koji tek preuzimaju dužnost što je nužnost.

Nicolas Bizel, šef Odjela za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, kazao je kako je projekt vrijedio oko dva miliona eura, i podrazumijevao je čitav niz različitih aktivnosti koje su rađene u iznimno teškim uslovima, s obzirom na to da je značajan dio realiziran u vrijeme pandemije COVID-19.

”Ovaj projekt je direktni rezultat strategije EU za Zapadni Balkan iz 2018. godine koja naglašava značaj i korisnost kolegijalnog pristupa koji je primijenjen u okviru ovog projekta“, rekao je Bizel.

Projekt je, dodaje, ponudio direktnu pomoć u izgradnji ponovnog povjerenja građana u pravosudni sistem zemlje i utvrđivanje vrlo postojanog praćenja i evidentiranja samih istraga koje će u konačnici rezultirati većim brojem osuđujućih presuda u predmetima korupcije i organiziranog kriminala.

Dodao je kako, ipak, ne mogu reći da su u potpunosti zadovoljni ostvarenim rezultatima, te da je potreban dodatni rad na mnogo toga.

”Da bismo bili u stanju nadograditi se na već ostvarene rezultate, jako je bitno da imamo posvećenost organa vlasti Bosne i Hercegovine i u tom kontekstu bitno je da se čim prije poradi na izmjenama i dopunama Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću kako bi se uspostavili redovni ili postojani mehanizmi provjere integriteta sudionika u pravosudnoj zajednici“, rekao je on.

Blizu stotinu učesnika okupilo se danas, na završnoj konferenciji projekta EU4Justice: “Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini”, lično i putem interneta, na predstavljanju rezultata aktivnosti realiziranih s članovima pravosudne zajednice i agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini. Predstavnici VSTV-a, centara za edukaciju sudija i tužilaca bh. entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, tužioci, sudije, predstavnici organa vlasti i krajnji korisnici ovog projekta istakli su značaj kolegijalnog pristupa koji je projekt njegovao.