Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica Vlade TK

Utvrđene izmjene Zakona o policijskim službenicima TK

Vlada TK (1)

Uprava policije je predložila i određene smjernice u cilju prepoznavanja nedostataka i povećanja efikasnosti rada Uprave policije,

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima TK.

Kako je pojasnio na pres-konferenciji ministar unutrašnjih poslova TK Midhat Dobrinjić, u nacrtu izmjena i dopuna ovog zakona predviđeni su duži rokovi za vođenje internih postupaka, disciplinskih postupaka, a kada je riječ o finansijskoj konstrukciji Uprave policije, nadležnost s ministarstva se prebacuje na direktora policije koji će u budućnosti donositi samostalno odluke.

– Uprava policije je predložila i određene smjernice u cilju prepoznavanja nedostataka i povećanja efikasnosti rada Uprave policije, zatim unaprjeđenja sistema i poboljšanja cjelokupne sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu, a koji se odnose na probni rad policijskih službenika, suspenziju policijskih službenika kao preventivnu mjeru, rokove za vođenje disciplinskih i internih postupaka kada postoji osnov sumnje koji ukazuje krivično djelo učinjeno od strane policijskog službenika – rekao je Dobrinjić.

Vlada je prihvatila Godišnji plan rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za tekuću godinu. Prema ovom dokumentu, prioritet u radu svih inspektorata u sastavu Uprave bit će vršenje inspekcijskog nadzora nad provođenjem zakonske regulative radi uređenja oblasti koje nadziru kantonalne inspekcije, povećanje finansijske i druge odgovornosti subjekata nadzora i njihovo podizanja na višu razinu.

Također, prioritet je smanjenje pojave sive ekonomije i sprečavanja rada “na crno“ uvođenjem što većeg broja subjekata kontrole u zakonske okvire te zaštita životnog okruženja na području TK, s ciljem očuvanja života i zdravlja ljudi.

Što se tiče epidemiološke situacije, rečeno je da je na području TK od polovine juna do danas došlo do značajnije stabilizacije kada su u pitanju infekcije uzrokovane novim SARS-CoV-2 virusom.

– Uporedo s padom broja zaraženih, smanjen je i priliv pacijenata u covid bolnicama UKC Tuzla – izjavio je kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić.

Vlada je na sjednici donijela Procjenu o ugroženosti područja TK od prirodnih i drugih nesreća. Zbog izuzetno visoke trenutne cijene ulja na tržištu, Kantonalna direkcija robnih rezervi odlučila je odustati od nabavke ovog artikla, te umjesto njega nabaviti određene količine riže kao slijedećoj na listi prioritetnih artikala, a koji se u ovom momentu može nabaviti po prihvatljivoj cijeni.

Prihvaćena je informacija u vezi sa zahtjevom JP Međunarodni aerodrom Tuzla za odobrenje moratorija na otplatu duga prema Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, te zatraženo od tog ministarstva odobravanje moratorija na otplatu duga po Sporazumu o obročnoj otplati duga, u trajanju od 12 mjeseci, a sve zbog negativnih finansijskih posljedica koje je pretrpjelo to preduzeće usljed pandemije.