Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pregled najznačajnijih

Google Maps ima jako korisne opcije: Znate li za deset najzanimljivijih?

Google Maps

Googleova aplikacija za navigaciju obiluje korisnim i praktičnim značajkama koje će vam olakšati snalaženje pri dolasku od tačke A do tačke B

Donosimo pregled nekih od najkorisnijih značajki Googleove aplikacije Maps koje možete upotrijebiti u bilo kojem trenutku.

Uključite glasovno upravljanje

Nije pametno skidati pogled s ceste dok vozite. Stoga u aplikaciji Google Maps za operativni sistem Android uključite mogućnost glasovnog upravljanja sa komandom OK Google. U operativnom sistemu iOS morat ćete kucnuti sličicu mikrofona u gornjem desnom uglu i potom izdati naredbu.

Upute uz jedan klik

Kako biste dobili upute možete unijeti adresu odredišta ili desnom tipkom računalnog miša kliknuti na njega na mapi. Pojavit će se popis kojeg možete upotrijebiti za pristup uputama.

Izmjerite bilo koju udaljenost

Pomoću prethodno opisanog alata možete izračunati i udaljenost između bilo koje dvije tačke na Zemlji. Odaberite Measure distance. Pojavit će se bijela tačka s debelom crnom crtom. Potom kliknite bilo gdje drugdje na mapi. Maps će izračunati udaljenost između te dvije tačke.

Nastavite li klikanjem dodavati nove tačke Maps će, nakon što završite, izračunati ukupnu udaljenost.

Neka vas drugi povezu

Pomoću aplikacije Maps možete naručiti vožnju servisima kao što je Uber. Nakon što unesete odredište kliknite sličicu čovječuljka s podignutom rukom ili opciju Mass Transit. Pojavit će se dostupne opcije, s procjenom vremena i cijene.

Otkrijte gdje ste parkirali

Po završenom parkiranju u uređaju s Androidom kucnite plavu lokacijsku tačku i odaberite Save your parking. U aplikaciji Maps pojavit će se oznaka te lokacije.

Kucnite ju kako biste dodali pojedinosti (recimo, razinu garaže i koliko još vremena imate prije no što ćete trebati ponovno platiti parking, fotografiju parkiranog vozila i tako dalje), a možete i lokaciju podijeliti s prijateljima.

Kad poželite pronaći vozilo kucnite tražilicu pri vrhu i odaberite Parking location ili kucnite pri dnu Driving i potražite Saved parking.

Za brisanje oznake kucnite Driving pa Clear ili kucnite You parked here na mapi pa odaberite pri dnu More Info te zatim Clear.

Za iOS kucnite plavu lokacijsku tačku u aplikaciji kad stignete na lokaciju. U skočnom prozoru kucnite Set as parking location. Pojavit će se sličica sa slovom P, uz obavijest You parked near here.

Obrisat ćete ju tako što ćete kucnuti P i odabrati Clear.

Pregledajte i obrišite istoriju korištenja Google Maps

Otvorite web odredište myactivity.google.com. Ispod tražilice pri vrhu kliknite Filter by date & product.

Pojavit će se skočni prozor s tražilicom po datumima ili Googleovim proizvodima. Odaberite Maps, kliknite Apply.

Za brisanje svih podataka kliknite sličicu s tri tačkice desno uz tražilicu pri vrhu i odaberite Delete Results. Možete obrisati i pojedine unose ako želite.

Koristite Google Maps anonimno

Među postavkama za Google Maps postoji i opcija Turn on Incognito mode. Uključite li ju. aplikacija neće pohranjivati istoriju korištenja web preglednika i pretraživanja u vaš korisnički račun, kao ni slati obavijesti.

Vaša pretraživanja i kretanja neće biti dodana u povijest lokacije ili dijeljenje lokacije, ako je uključeno, a Maps neće koristiti vaše aktivnosti za personalizaciju.

Podijelite svoju lokaciju

Za Android i iOS kucnite na sličicu svog profila u gornjem lijevom uglu i odaberite Location sharing. Potom odaberite s kime želite dijeliti lokaciju, kao i koliko dugo to želite činiti.

Podijelite omiljene lokacije

Kucnite sličicu za dijeljenje u kartici omiljene lokacije u aplikaciji Maps i pošaljite ju kao SMS poruku, e-mail ili putem druge aplikacije.

Omiljene lokacije pohranit ćete ako kucnete sličicu Save i kasnije ih pronaći pod Saved options. Poželite li podijeliti više od jedne lokacije, možete izraditi popis. Dok ste na toj lokaciji kucnite New list ili ju dodajte već unešenoj. Nalaze se pod karticom Saved u sklopu kategorije Your lists.

Kucnite izbornik s tri tačkice i zatim Share list kako biste ju podijelili s drugima.

Potražite pomoć lokalnog vodiča

Opcija Local Guides uputit će vas na preporuke i savjete o lokaciji gdje se nalazite, a koje su ostavili drugi korisnici, piše Tportal.