Internet

Google u tajnosti razvija nasljednika Androida?

23/07/2018

Više od dvije godine slušamo glasine o tajanstvenom novom operativnom sistemu koji se razvija u Googleu, a koji bi mogao donijeti revoluciju na tržištu pametnih uređaja.

Projekt Fuchsia je novi operativni sistem otvorenog koda koji bi u potpunosti trebao zamijeniti Android. S obzirom na to da se Android operativni sistem trenutno nalazi na više od dvije trećine pametnih telefona širom svijeta, to bi mogao biti presudan korak za Google. Ali, kako je EU ove sedmice Googleu izrekla kaznu od gotovo 5 milijardi dolara upravo zbog načina na koji ta kompanija širi Android, možda je vrijeme za nešto novo.

Iako se o projektu Fuchsia ne zna mnogo, osim nekoliko uzoraka osnovnog koda, navodno bi trebao biti dizajniran da bolje odgovara glasovnim naredbama i imati češća ažuriranja no što je to trenutno slučaj s Androidom.

Također, za razliku od postojećeg Androida, projekt Fuchsia trebao bi izgledati jednako bez obzira na kojem ga uređaju koristili (a spominje se sve od pametnih telefona do laptopa).

U planu je da besprijekorno funkcioniše na svim uređajima koje Google (odnosno Alphabet) proizvodi i prodaje, a istovremeno korisnicima pruži bolju sigurnost i zaštitu privatnih podataka. Navodno programeri koji razvijaju projekt Fuchsia žele prve uređaje s novim operativnim sistemom na tržište izbaciti unutar tri godine. Android bi tako, u historiju otišao, u sljedećih pet godina.

Ali, što će se onda dogoditi sa starim uređajima koji još uvijek koriste Android ili Chrome OS? U Googleu još uvijek nemaju konkretan odgovor na to pitanje.

Projekt Fuchsia dovoljno je različit da Android i Chrome OS nisu kompatibilni s njim. Istovremeno, teško je za očekivati da će Google jednostavno podvući crtu i reći korisnicima Androida i Chrome OS-a da moraju promijeniti svoje uređaje jer stari više neće funkcionisati.

S obzirom na to da na projektu rade neki od najiskusnijih Googleovih programera, očito projekt ima posebnu težinu za Google, a kazna EU mogla bi cijelu stvar još malo ubrzati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.