Opasne aplikacije

Google uklonio neke aplikacije koje bi mogle “špijunirati” korisnike

google_play_store

Problem sa ovim aplikacijama je u tome što se često zamaskiraju u bezopasne aplikacije

U današnje vrijeme veoma je lako pronaći nečije informacije na internetu. Korisnici na društvenim mrežama voljni su da dijele svoje informacije i lični život sa potpunim strancima na internetu. Ovo je naravno dovelo i do problema, gdje je sada moguće uhoditi i pratiti druge ljude iz udobnosti svog doma.

Ipak, Google želi da smanji ove aktivnosti, a u tu svrhu kompanija je uklonila veći broj aplikacija sa Google Play Store-a, koje bi potencijalno mogle da budu upotrebljene za uhođenje drugih korisnika.

Ovo je zasnovano na izveštaju “Avasta” koji lista sedam aplikacija iz Play Store-a koje imaju sposobnost da prate i šalju podatke o lokaciji, privatnim kontaktima, istorijatu poziva i tekstualnim porukama.

Problem sa ovim aplikacijama je u tome što se često zamaskiraju u bezopasne aplikacije. Neke od ovih aplikacija su bile nuđene i kao softver za roditeljsku kontrolu, dok je u njihovom opisu stajalo da korisnicima omogućava “da na oku drže prevarante/cheatere”.

Google je u međuvremenu uklonio aplikacije koje su se našle na Avastovoj listi. Ipak, problem sa ovakvim aplikacijama nije iskorijenjen pa se korisnicima preporučuje da budu obazrivi kada instaliraju softver, da proveravaju ocjene i iskustva drugih korisnika i da obrate pažnju na odobrenja za pristup koje aplikacija zahtijeva.