Gotovo stotinu država na udaru hakerskih napada, među njima i BiH

haker

Masovni kibernetički napad takozvanim ucjenjivačkim softverom (ransomware) u petak je pogodio kompjuterske mreže kompanija i javnih ustanova u gotovo stotinu zemalja.

Ucjenjivački software blokira pristup kopjuterskom sistemu i potom traži novac kako bi ga odblokirao a, po češkoj kompaniji Avast koja se bavi kibernetičkom sigurnošću, u petak je zabilježeno 75.000 napada tim štetnim programom u 99 zemalja. Najteže su pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan, ocijenio je Avast, prenosi Jutarnji list.

“To je međunarodni napad i pogođen je veliki broj zemalja i organizacija”, rekla je britanska premijerka Theresa May.

U Velikoj Britaniji je napadnuto najmanje 16 organizacija britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), uključujjući nekoliko bolnica u Londonu i drugim dijelovima Engleske i Škotske.

Tražili isplatu 300 dolara

Po slici ekrana jednog od pogođenih računara NHS-a napadači su tražili isplatu 300 dolara u digitalnoj valuti bitcoinu u roku od tri dana kako bi ponovno omogućili pristup kriptiranim datotekama.

Nekoliko kompjuterskih sistema NHS-a, uključujući telefone, je bilo blokirano što je primoralo bolnice širom Engleske da preusmjeravaju sve hitne slučajeve, otkažu brojne zakazane preglede a pacijente pozovu da u bolnice dolaze samo ako se radi o hitnim stanjima.

Liječnici i medicinsko osoblje koristili su olovke, papir i vlastite mobilne telefone kako bi bilježili podatke o pacijentima, izvijestili su britanski mediji.

Premijerka May je rekla da nema dokaza da su ugroženi podatci o pacijentima i objavila da britanski Nacionalni centar za kibernetipčku sigurnost pomaže NHS-u da oporavi svoje sisteme.

Štetni software obično se širi ranjivim komjuterskim mrežama, a stručnjaci ocjenjuju da nije posebno bio usmjeren protiv britanskog NHS-a.

Napadnuto rusko ministarstvo

Rusko ministarstvo je također potvrdilo da je bilo izloženo kibernetičkom napadu i navelo da je virus napao računare ministarstva s operatvnim sistemom Windows, izvijestila je ruska državna agencija TASS.

“Oko 1000 zaraženih računara, odnosno manje od jedan posto računara ministarstva, je bilo blokirano”, prenio je TASS izjavu glasnogovornice ministarstva Irine Volk.

Volk je rekla da serveri ministarstva nisu bili pogođeni.

Španska vlada upozorila je ranije u petak da se velik broj kompanija našao pod ovim kibernetičkim napadom.

Pogođena i Švedska

Među metama napada je Telefonica, najveća nacionalna telekomunikacijska tvrtka, dok su preventivne mjere uvele energetske kompanije Iberdrola i Gas Natural.

Sjeverni švedski okrug Tirma također je izvijestio da je napadnut. “Pogođeno je oko 70 računara”, rekao je agenciji Dpa načelnik Andreaz Stromgren.

Tirma je kontaktirala svog pružatelja telekomunkacijskih usluga i priprema se instalirati novu verziju Windowsa, rekao je Stromgren i dodao je Tirma ima oko 1300 službenika ali da svi nemaju lične računare. Čini se da su uglavnom zaraženi računari uredskih službenika i nema znakova da su pogođeni sistemi poput onih za opskrbu vodom i sličnih, rekao je Stromgren.

Napadima su, među ostalim, pogođeni i telekomunikacijski operateri u Portugalu i Argentini, te američka kompanija FedEx.

Ucjenjivački software

Vjeruje su da su napadi izvršeni ucjenjivačkim softwareom pod nazivom Wanna Decryptor. Hakeri koji stoje iza programa, izvijestio je New York Times, koristili su se i alatima koje je razvila NSA – Nacionalna agencija za sigurnost SAD-a. Ti su alati procurili prošle godine na internet, što je bila vrlo neugodna situacija za obavještajnu agenciju.

Jakub Kroustek iz češke kompanije Avast koja razvija sigurnosne računarske programe, rekao je da je do 19:15 u petak zabilježio najmanje 75.000 napada.

Kroustek je na blogu kompanije napisao da je prva verzija ovog ucjenjivačkog softwarea detektirana u februaru, te da je sada software dostupan na 28 jezika, uključujući bugarski i vijetnamski.

Na animiranoj karti koju je objavio New York Times, a koja prikazuje tok napada širom svijeta, vidi se da je pogođenih računara bilo i u BiH.