Hakeri objavili podatke o 37 miliona preljubnika

ashley-madison111

Hakeri su objavili podatke oko 37 miliona korisnika “stranice za preljubnike” AshleyMadison.com.

Avid Life Media (ALM), vlasnik stranice AshleyMadison.com, potvrdio je u julu da su hakeri probili sigurnosne sisteme i da sarađuje s vlastima u pronalasku počinitelja koji su se domogli impozantne količine pikantnih podataka o oko 37 miliona korisnika.

Odgovornost za napad je preuzela hakerska grupa “Impact Team” koja je od vlasnika AshleyMadisona tražila da ugasi stranicu, prijeteći objavom podataka.

“Gašenje AM-a (Ashley Madison) i EM-a (Established Men) će vas koštati, ali odbijanje da to učinite će koštati još više,” poručili su hakeri. Established Men je također stranica za pronalazak partnera u vlasništvu Avid Life Medije.

“Avid Life Media je propustio ‘skinuti’ Ashley Madison i Established Men stranice”, navodi priopćenje Impact Teama koje prenosi Wired.

“Mi smo objasnili prevaru, obmanu i glupost ALM-a i njegovih članova. Sad će svi vidjeti njihove podatke.”

Hakeri su na takozvanom “tamnom webu” u utorak navečer objavili zapakiranu (sažetu) datoteku veličine 10 gigabajta u kojoj su korisnička imena, prava imena, adrese, detalji o kreditnim karticama i razmjeni 9.6 miliona e-mailova u razdoblju od sedam godina.

Ashley Madison je u relativno kratkom roku postao izuzetno popularan i prije napada se pripremao za inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica s ciljem da prikupi najmanje 200 miliona dolara investicija na londonskoj berzi, piše Reuters. Slogan stranice je “Život je kratak. Imajte aferu”.

Prije tri mjeseca, sličan je napad zabilježila i popularna stranica Adult FriendFinder prilikom čega su kompromitirani podaci oko 64 miliona članova.