Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FK Željezničar: U Savezu sjede neki diletanti koji bahato rade svoj posao

željo gredic (4)

Senad Zaimović, član Uprave Fudbalskog kluba Željezničar istakao je da su ciljevi „plavih“ visoki, te da će tim sa Grbavice u naredne tri godine igrati grupnu fazu nekog od takmičenja u Evropi.

Potom, osvrnuo se na utakmicu četvrtog kola Premijer lige BiH u kojoj je Željo prošlog vikenda remizirao sa Širokim Brijegom (1:1), nakon koje su čelnici ovog sarajevskog premijerligaša imali velikih primjedbi na suđenje, žalivši se da su oštećeni u nekoliko situacija, odnosno da im je poništen regularno postignut gol, jer je signaliziran nepostojeći ofsjad. Ipak, Sudijska komisija Nogometnog/Fudbalskovg saveza BiH (N/FS BiH) arbitražu na „Pecari“ ocijenila je „odličnom“, te navela da Želji nije poništen regularan gol.

željo gredic (1)

„Nije problem što smo oštećeni u Širokom. Željo će da stigne to što je izgubio u prošloj utakmici jer imamo igrački potencijal. Veći problem je ipak nerješavanje kadrovskih pozicija u Savezu na kojima se nalaze neki diletanti koji bahato obavljaju svoj posao. Željezničar je klub od skoro sto godina postojanja. Svoje ime ne može prodavati. Ispunit ćemo ciljeve i bit ćemo prvaci BiH. Vratit ćemo sve preostale dugove, a mogu reći da finansijski dobro stojimo. Ne želimo da Savez bude naša prepreka zbog određenih ljudi, koji se nalaze na pojedinim pozicijama. Upravni odbor je odlučio da se daju igračima premije za pobjedu u Širokom Brijegu, iako nisu uspjeli trijumfovati”, rekao je Zaimović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Almir Gredić, predsjednik Želje, između ostalog, na današnjoj iscrpnoj konferenciji za medije žalio se i zbog izbacivanja „B“ juniorske i kadetske ekipe tima sa Grbavice iz Federalne lige, te istakao kako u ovom klubu još nisu dobili obrazloženje entitetskog saveza po tom pitanju.

“Omladinski pogon je važan za održivost Želje. Imamo 550 djece u pogonu, a treneri koji ih treniraju imaju ugovore. Želimo da otvorimo dijalog sa svim klubovima i izvršimo pritisak na Savez, a sve za dobobit bh. fudbala”, poručio je Gredić.

željo gredic (3)

Čelnici „plavih“, konkretno Adnan Misimović, član Uprave tvrdio je i kako ne dobivaju novac od prenosa utakmica Premijer lige BiH, jer je N/FS BiH nosilac prava i „može ih prodavati kome hoće“. U Želji kažu i da će od Saveza tražiti bolje uslove kroz generalno sponzorstvo lige. Predložit će da se novac od naredne sezone klubovima dijeli na osnovu plasmana na tabeli, tj. decidni su da „ne može svaka ekipa dobivati istu novčanu svotu“.

Državni Savez je i ove godine klubove Premijer lige BiH oslobodio kotizacije, te plaćanja službenih lica na domaćim utakmicama. Svaki od 16 klubova društva najboljih u sezoni N/FS BiH pomoći će sa po oko 60.000 maraka, što do prije nekoliko sezona nije bio slučaj.

Unicefu pokloniti mjesto na dresovima

Zaimović je na pitanje zašto Željo nema generalnog sponzora na dresovima, odgovorio da se to mora zaslužiti.

„Neko ko stoji pored grba Želje mora to da zasluži. Mora imati taj autoritet. Rado bih da i Željezničar taj prostor pokloni Unicefu kao što je to ranije uradila Barcelona“, kazao je Zaimović.