Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Igra Solitaire nije donijela nijedan cent svom tvorcu

solitaire

Solitaire je nesumnjivo najčuvenija Windows igra ikada, a Microsoft sada ima teško breme da kreira nešto što je barem približno zarazno kao ta igra sa kartama. Međutim, kada je u pitanju Solitaire malo ljudi zapravo zna kako je ona kreirana i kako je završila kao najjača Windows igra do sada. Wes Cherry je ime pripravnika u Microsoftu koji je kreirao ovu igru daleke 1988. godine i koja je na kraju uključena u Windows 3.0.

Upis na redditu otkriva nam da kreator igre Solitaire nikada nije zaradio ni centa od igre, pa su brojni članovi ovog sajta počeli da ga traže na internetu. Ispostavilo se da je Wes Cherry danas vlasnik Dragons Head Cider, kompanije koja proizvodi jabukovo sirće. Neko ga je kontaktirao na Facebooku i zamolio da dođe na reddit i objasni kako je nastao Solitaire i način na koji je stigao na Windows. On je potom objasnio da ga je napisao za Windows 2.1 dok je bio stažista u Microsoftu, ali je menadžer programa u Windows timu odlučio da je uključi u Windows 3.0.

“Bilo je jasno da me neće platiti osim da me snabdiju sa IBM XT računarima kako bi se školovao. To je i tada a i danas bilo u redu za mene”.

On je potom nastavio da radi za Microsoft i kreirao drugu igru nazvanu Pipe Dream, ali uprkos činjenici da je igra bila manje popularna od Solitaire, on je zaradio novac u formi akcija u kompaniji Microsoft, koje je odlučio da proda za nekoliko hiljada dolara u to vrijeme.