Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Igrica “Pokemon Go” osvaja svijet

pokemon-go345

Japanska kompanija Nintendo, koja je godinama odbijala prilagoditi svoje kultne igrice pametnim uređajima, početkom jula lansirala je interaktivnu igricu Pokemon Go. U aplikaciji koja je prvobitno zamišljena kao prvoaprilska šala na naslovnici Googlea u 2014. godini, igrači pomoću kamere i GPS-a pronalaze, hvataju i bore se s Pokemonima koji oživljavaju preko njihovih pametnih uređaja.

Za sve to je neophodno da hodaju do određenih lokacija pa se sada igranje igrica seli na gradske ulice.

U samo sedam dana od lansiranja u SAD-u, Australiji i na Novom Zelandu, Pokemon Go je gotovo prevazišao broj korisnika Twittera u SAD-u, a serveri su padali nekoliko puta zbog velike popularnosti, javlja Guardian.

Vrijednost dionica Nintenda, koji posjeduje trećinu kompanije Pokemon i udio u Nianticu – kompaniji koja je razvila igricu, skočila je za nevjerovatnih 50 posto, a puštanje igrice u promet u drugim zemljama je odgođeno dok se developeri bore s ogromnom potražnjom.

Mračna strana

Iako ova igrica, zbog činjenice da se igra u stvarnom vremenu i na otvorenom, podrazumijeva fizičku aktivnost, stvarnu socijalizaciju i mnoštvo drugih pozitivnih aspekata, već je isplivala i mračna strana.

Policiji u Missouriju prijavljena je grupa muškaraca koji su vrebali i napadali igrače okupljene na takozvanim Pokestopovima na zabačenim lokacijama. Pokestopovi su lokacije u igrici na kojima igrači mogu uhvatiti veliki broj Pokemona i prikupiti vitalne predmete u igrici.

Jedna žena u Wyomingu otkrila je leš dok je bila u potrazi za vodenim Pokemonom u blizini svoje prikolice.

Kako prenosi Guardian, policija New Jerseyja je čak bila primorana podsjetiti građane da: “U normalnoj svakodnevici ne biste obilazili napuštene ulice u tri ujutro. To se ne bi trebalo mijenjati samo zato što vam aplikacija kaže tako.“

Nestrpljivi fanovi

Nintendo je obećao svojim klijentima još četiri igre za pametne telefone, a ovaj potez mogao bi povećati profit kompanije za 450 miliona dolara.

Igra je za sada dostupna u SAD-u, Australiji i na Novom Zelandu, a očekuju je i u drugim dijelovima svijeta.

Iako sigurnosne kompanije savjetuju drugačije, veliki broj tehnički podučenijih igrača uspio je zaobići regionalna ograničenja te igrica oživljava u Evropi, ali i regiji.