Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IMTEC Solutions učenje čini zabavnim

smart01

Inovativna tehnologija je unazad nekoliko godina postala sastavni dio svake učionice, a današnji obrazovni proces uključuje sve interaktivnije prenošenje znanja.

Pored standardnih projektora, zahvaljujući kompaniji IMTEC i njenoj diviziji IMTEC Solutions, od polovine 2014. godine na naše tržište su došla licencirana i inovativna tehnološka „Smart“ rješenja. Kao nesumnjivi lider u prodaji informatičke opreme u BiH, ovdje su bili prvi i u isporuci informatičkih usluga i rješenja.

Radi se o kanadskom brendu „Smart“ koji je inovator pametnih tabli koje u svom softveru sadrže preko 6600 već gotovih lekcija i modula, a koji se mogu univerzalno koristiti i uveliko doprinijeti kvaliteti nastave.

„Iako su i prije ulaska ovog brenda na tržište bile dostupne pametne table, to su sve bila polovična rješenja, koja su na kraju bila skupa i beskorisna, bez ikakve korisničke podrške. Mi smo u ovaj projekat ušli ozbiljno, svjesni da ovaj brend nudi i svu prateću opremu hardvera, kao i iznimno koristan softver, te je tu i neizostavna korisnička podrška, instruktivni časovi kao i dvogodišnja garancija“, kazala nam je Safija Hadžić direktorica prodaje IMTEC Solutions.

SKROMNI POČECI I NEOČEKIVAN RAZVOJ SITUACIJE

Međutim, kao i ulazak svakog novog proizvoda na tržište, a pogotovo zbog prethodnih polovičnih rješenja, i ovdje je trebalo vremena da ljudi prihvate da ovakav jedan set vrijedi svakog uloženog novčića. Ono što ih je diferenciralo je upravo podrška koju su pružali krajnjim korisnicima. Nakon skromnog početka i nabavljanja malog broja setova, došli su do tačke gdje im je u prošlom mjesecu naručeno 100 ovakvih setova koji trebaju biti isporučeni do kraja godine.

Ove „pametne table“ pružaju veliki broj mogućnosti gdje tabla služi kao touchscreen, a kao takva je najpogodnija za učenje stranih jezika. Tu su i drugi materijali poput 3D prikaza metropola, mogućnost virtuelnog seciranja žabe, mogućnost snimanja zaslona i zabilješki napravljenih na tabli, kao i to da se djeca povežu svojim pametnim uređajima te odgovaraju na pitanja, itd.

„Jedan od prvih projekata je bilo implementiranje tehnologije pametnih tabli u novogradske škole u Sarajevu.  Nastavnici su mogli birati između klasičnih projektora ili pametnih tabli. Većina se odlučila za klasične projektore. Međutim, nakon fantastičnog odjeka korištenja pametnih tabli, potražnja se povećala“, prisjetila se Hadžić.

Nakon toga uslijedili su projekti opremanja srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice posredstvom Diyaneta, potom učionica škole za strane jezike za djecu Helen Doron, da bi u mjesecu novembru ove godine dobili narudžbu od Turskog kulturnog centra Yunus Emre za 100 pametnih tabli, 100 dodatnih projektora i 300 bijelih tabli, sa ugovorom vrijednim 280.000,00 KM.

Pored edukativnih rješenja, ova kompanija ima i biznis rješenja, gdje se pametne table-paneli koriste za prezentaciju, video-sastanke ili edukaciju. Upravo jedno takvo rješenje nalazi se i u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Sarajevu.

„Svi zainteresirani mogu doći i isprobati ovu tehnologiju u prostore IMTEC-a na Dolac Malti, gdje će naše osoblje rado održati edukacijski sat o korištenju i mogućnostima ove opreme“, poručili su iz ove kompanije.

IMTEC GROUP je domaća informatička kompanija i zapošljava 90 uposlenika te djeluje kroz dvije divizije: IMTEC Solutions i IMTEC Stores. Posjeduju centar za isporuku IT usluga putem kojeg certificirano i obučeno osoblje obavlja ugovorene usluge servisa i podrške za više do 1000 poslovnih korisnika u BiH.

Ukupni promet grupe u 2015 godini je iznosio 15 miliona KM, od čega je 10 % promet isporučenih IT usluga. IMTEC Solutions isporučuje napredna informatička rješenja za poslovne korisnike uz direktno partnerstvo za najvećim svjetskim kompanijama kao što su NEC, Hewlet Packard, Microsoft, Canon, Fujitsu, Smart i Sharp.