EUractiv

Italija prva zemlja u Evropi koja će zabraniti ChatGPT

ChatGPT – besplatni program umjetne inteligencije
31.01.2023., Zagreb - ChatGPT napredni je i besplatni program umjetne inteligencije. Alat koji danas ima neke naprednije mogucnosti da bismo s njim mogli razgovarati kao covjek s covjekom te odgovara na sva postavljena pitanja. Kompanija OpenAI, suosn

Italija je zabranila ChatGPT zbog problema sa obradom podataka korisnika

Italija je prva zemlja u Evropi koja će zabraniti ChatGPT, mada nije jasno na koji način će tu zabranu i sprovesti. OpenAI se suočava sa mogućom kaznom od 20.4 miliona eura.

Italija je zabranila ChatGPT zbog problema sa obradom podataka korisnika, prenose svjetski mediji. Regulatorno tijelo za zaštitu podataka saopštilo je da je ova odluka provizorna, dok ChatGPT i kompanija OpenAI ne budu poštovali privatnost korisnika.

Chatbot servis privremeno je ugašen 20. marta nakon što je otkriven “bag” uslijed kojeg su korisnici mogli da vide nazive pretraga iz tuđe istorije razgovora. Kompanija OpenAI je potvrdila da su podaci 1.2 odsto korisnika “možda bili vidljivi” drugima, ali da smatra da je broj zapravo mnogo niži.

Italijanske vlasti dale su toj kompaniji rok od 20 dana da objavi mjere preduzete kako bi se podaci korisnika zaštitili, ili će biti suočena sa kaznom u iznosu do 20.4 miliona eura.

“Korisnici nisu obaviješteni o prikupljanju podataka, a informacije ChatGPT servisa nisu uvijek u skladu sa pravim podacima, čime se otvara mogućnost skladištenja netačnih lličnih podataka. Ne postoji ni zakonska osnova koja bi opravdala njihovo masivno prikupljanje i skladištenje”, saopštile su italijanske vlasti.

ChatGPT je već blokiran u više škola i univerziteta na svijetu, na osnovu onemogućenog pristupa putem lokalne mreže. Ali nije jasno kako Italija planira da ga blokira na nivou čitave nacije.

Ove nedjelje je i više od 1.000 lidera iz svijeta tehnologije potpisalo pismo u kojem upozorava na opasnosti vještačke inteligencije i poziva na obustavljanje razvoja ove tehnologije na šest mjeseci.

Direktor kompanije OpenAI, Sem Altman, objavio je ove nedjelje da će u maju krenuti na put koji će obuhvatiti šest kontinenata, kako bi sa korisnicima i ljudima iz oblasti tehnologije razgovarao o svom proizvodu. Planirano je da u Evropi obiđe Madrid, Minhen, London i Pariz, kao i Brisel gdje zakonodavci EU već pregovaraju o novim pravilima koja bi ograničila rizik korišćenja alata vještačke inteligencije, prenosi “EUractiv”.