Internet

Bert te Wildt

Je li nas pandemija korone pretvorila u ovisnike o internetu?

24/06/2020

Muškarci bi se mogli navući na internetsku porngorafiju, a adolescenti na društvene mreže

Internet je tokom krize s koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i povezao ljude koji rade od kuće s njihovim uredima. Usluge filmskih i muzičkih ‘streaminga’ pružaju dobrodošao odmak od tjeskobne stvarnosti, a računarske igrice okupiraju djecu s viškom energije. No, predstavlja li to dodatni rizik od razvoja ovisnosti?

“Možda, ali korist nadmašuje rizik”, prenosi prvozdravlje.com riječi dr. Bert te Wildta, glavnog ljekara u klinici za psihosomatske bolesti u njemačkom mjestu Diessenu.

“Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim utjecajima, ali u ovo vrijeme internet je većinom pozitivna stvar”, kazao je.

Od video poziva koji omogućuju kontakt s porodicom i radnim mjestom preko ‘online’ kurseva kuhanja do nastavka obrazovanja, sve su to prednosti intereneta, objašnjava.

“Nadam se da ćemo jednoga dana moći reći da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi”.

Ali to ne znači da neće biti i negativnih posljedica i da broj ovisnika neće narasti.

Pod posebnim su rizikom odrasli koji žive sami, rekao je. Muškarci bi se mogli navući na internetsku porngorafiju, a adolescenti na društvene mreže.

“Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti”, rekao je Wildt, dodavši da to ne vrijedi samo za digitalne medije, već i za konzumaciju alkohola ili nikotina.

“Ako sada upadnete u negativne navike i rutine, bit će ih se teško riješiti u idućim sedmicama i mjesecima”, upozorio je.

Kako bi se to spriječilo Wildt preporuča neke pozitivne i analogne rutine – da se, naprimjer, prvi i zadnji sat u danu apstinira od digitalne tehnologije, da se obriše prašina s nekih društvenih igara ili knjiga.

“Sve se svodi na to da sami sebe zapitate šta vam čini dobro”, rekao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.