zamijenila ružicu jukić

Sanela Butigan izabrana za potpredsjednicu VSTV-a

Sanela Gorušanović Butigan

Butiganova se izjašnjava kao Hrvatica, pa je njenim izborom zadovoljena i nacionalna struktura čelnika VSTS-a, budući da se predsjednik ovog tijela Milan Tegeltija izjašnjava kao Srbin, a potpredsjednik Jadranka Lokmić Misirača kao Bošnjakinja

Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Sanela Gorušanović Butigan izabrana je jednoglasno tajnim glasanjem sa 13 glasova ‘za’, za novu potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, nakon što je dosadašnjoj potpredsjednici Ružici Jukić istekao mandat.

Gorušanović Butigan je bila jedini kandidat za tu poziciju.

Novoizabrana potpredsjednica VSTV-a se izjašnjava kao Hrvatica i uz predsjednika Milana Tegeltiju, koji se izjašnjava kao Srbin, te Jadranku Lokmić Misirača, koja je Bošnjakinja, zadovoljena je i nacionalna struktura čelnika VSTV-a.

Članovi VSTV-a danas su se na sjednici osvrnuli na poziv Istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, koja je im je uputila poziv da sudjeluju u njenom radu.

Usvojen je zaključak kojim je sudijama i tužiocima dozvoljeno da Predstavničkom domu dostave podatke za koje procjene da ne ugrožavaju i narušavaju rad i nezavisnost pravosuđa ali bez govora o pojedinačnim predmetima, javlja BHRT.

Na redovnog dvodnevnoj sjednici pred članovima će se naći i informacija o realizovanim zaključcima sa sjednice koja je održana 3. i 4. juna, kao i informacija predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Bit će riječi i o rezultatima rada sudova u prošloj godini.