Kako popraviti najgore probleme s novim Windowsima?

Windows 10

Ko je već imao priliku besplatno nadograditi svoje računalo na Windows OS nove generacije, naletio je i na brojne bugove. I dok su izdane brojne zakrpe, ekipu koja stoji iza Windows 10 operativnog sistema čeka još mnogo “peglanja” da stvari (pro)rade kako spada

Neki od najčešćih problema su vezani uz prijenosna računala – i trajanje baterije. Windows 10 u nekim situacijama nemilo troši resurse sustava, dok je istovremeno u stanju raditi na više od decenijama starim sistemima. Gizmodo piše da je u tom slučaju zgodno provjeriti stranice proizvođača u slučaju da postoji firmware nadogradnja ili bolji upravljački program koji se nosi s potrebama Windows 10 OS-a.

[quote_center]Međutim, valja obratiti i pažnju na nadogradnje. Windows 10 redovno preuzima nadogradnje s interneta pa i to može biti krivac u određenim trenucima kada se baterija “odjednom prazni”[/quote_center]

Međutim, valja obratiti i pažnju na nadogradnje. Windows 10 redovno preuzima nadogradnje s interneta pa i to može biti krivac u određenim trenucima kada se baterija “odjednom prazni”.

Windows 10 donosi i novi način upravljanja zadanim aplikacijama i programima. Kako bi uspostavili kontrolu, korisnici trebaju tek početi tipkati “choose default” u taskbaru, ili pokrenuti Settings i kliknuti na System i odabrati “Default Apps” polje.

Kod programa i igara koji se odbijaju pokrenuti na Windowsima 10, valja pokušati s Compatibility načinom rada. Način aktiviranja je isti kao na prethodnim generacijama operativnog sustava – desni klik na izvršnu datoteku, odabir taba Compatibility i odabir načina rada.

U slučaju da je instalacija neke nadogradnje pošla u krivom pravcu te/ili se računalo počelo ponašati čudno, valja pokušati s reinstalacijom sustava uz čuvanje datoteka. Stvar je slična kao na Windows 8.x – valja otvoriti Settings, Update & Security i odabrati Recovery te Reset this PC. Prvih mjesec dana po instalaciji Windows 10 OS-a moguće se i vratiti na staru verziju Windowsa.