Kako se zaštiti od hakera

sigurnost-net111

Nije lako davati savjete vezane uz sigurnost online. Puno toga u teoriji zvuči dobro, ali pitanje je koliko doista dobro funkcionira u praksi. Neke često ponavljane mudrosti su provjereno tačne, dok su druge tek mitovi.

Prema nedavno objavljenim rezultatima Googleovog istraživanja, pristup stručnjaka sigurnosti online suštinski se razlikuje od onih koje koriste prosječni korisnici weba. Razlikuju se ne samo po običajima i ponašanju, već i po stavu i načinu razmišljanja.

Možda će vas to iznenaditi, ali upravo je redovna i ažurna nadogradnja softvera za brojne stručnjake jedan od najučinkovitijih načina zaštite. Dok se vi fokusirate na antivirusne programe, enkripciju i slično, oni se prvo pobrinu upravo za nadogradnje.

Zašto? Iako smo već godinama svjedoci koliko opasan socijalni inženjering može biti, činjenica je kako je većina sigurnosnih incidenata vezana uz sigurnosne propuste koje hakeri nemilice koriste. To je jedan od najvažnijih razloga – uz nove značajke- zašto vas aplikacije tako često gnjave s nadogradnjama.

Nadogradnja softvea (i firmvera, u slučaju pojedinih gadgeta) zaštitit će vas od zlorabe sigurnosnih propusta u većini slučajeva.

Loša lozinka tek je nešto bolja od toga da lozinku uopće nemamo. Uljuljka vas u lažan osjećaj sigurnosti i navodi na to da zaboravite koliko je jednostavno probiti slabe lozinke. Kako bi bile učinkovite, lozinke moraju istovremeno biti jake i jedinstvene.

Jaka lozinka ima minimalno osam znakova, ne sadrži riječi koje je moguće pronaći u rječnicima, sadrži nekoliko specijalnih znakova (recimo, neke od ovih: !@#$%^&*) i mješavinu velikih i malih slova.
Jedinstvena lozinka je ona koju koristite za jedan i samo jedan korisnički račun. Ako haker i provali u jedan vaš korisnički račun, bar neće moći upasti u ostale s istom lozinkom.

Jake i jedinstvene sigurne lozinke teško je pamtiti, pa koristite manager za lozinke. Taj će alat zapamtiti podatke za logiranje umjesto vas.