Internet

virtuelna valuta

Kineski digitalni novac bit će sličan Facebookovom

06/09/2019

Mu Changchun, zamjenik direktora Narodne banke Kine, rekao je da će razvoj virtuelne valute pomoći da se zaštiti monetarni suverenitet u vrijeme kada se širi upotreba komercijalnih aplikacija sa ovakvim valutama

Nova kineska virtuelna valuta biće slična Facebookovom digitalnom novčiću libra i moći će da se koristi na velikim platformama za plaćanje poput “WeChata” i “Alipaya”, izjavio je zvaničnik centralne banke Kine.

Mu Changchun, zamjenik direktora Narodne banke Kine, rekao je da će razvoj virtuelne valute pomoći da se zaštiti monetarni suverenitet u vrijeme kada se širi upotreba komercijalnih aplikacija sa ovakvim valutama.

“Potrebno je da planiramo unaprijed za teže dane”, rekao je Mu tokom predavanja koje je održao ove sedmice.

On je dodao da će digitalni novčići biti bezbjedni kao i papirni novac koji izdaje centralna banka i da će moći da se koriste čak i bez internet konekcije, prenio je državni list Shanghai Securities News.

Centralna banka Kine osnovala je 2014. godine istraživački tim sa zadatkom da razmotri pokretanje digitalne valute radi smanjenja troškova upotrebe tradicionalnog papirnog novca i da bi se poboljšala monetarna kontrola.

Mu je prošlog mjeseca saopštio da je digitalna valuta skoro spremna.

Magazin Forbes prenio je, pozivajući se na izvore, da bi kineski digitalni novčić mogao biti aktiviran već 11. novembra.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.