Brzi i žestoki

Bugatti

Ovaj “monstrum” može juriti cestom preko 500 km/h (FOTO)

06/09/2019

Bugatti je još jednim rekordom ušao u istoriju

Nekoliko dana nakon što je probio granicu od 300 milja na sat u Bugattiju su izašli u javnost s novom bombom: Chiron može i preko 500 km/h.

Bugatti je još jednim rekordom ušao u istoriju. Njegov modificirani Chiron vozio je brzinom od 304,77 mph ili 490,48 km/h, a tu je brzinu ostvario na testnoj stazi Ehra-Lessien. I, pogađate, usprkos obećanju da se povlači iz utrke za titulu najbržeg na svijetu, tu nije kraj za Bugatti.

Naprotiv, firma je u službenom saopštenju objasnila da bi ovaj za četvrt metra produženi bolid mogao biti i brži. Tačnije, mogao bi voziti i preko 500 km/h.

A objašnjenje zašto se nije išlo na probijanje granice od 500 km/h je isključivo sigurnost. Bugatti je izabrao stazu dužine 21 km, s tri trake i sigurnosnim ogradom, te brzo dostupnim spasilačkim službama. Također, asfaltna podloga je očišćena prije starta vožnje. A za vožnju bržu od 500 km/h morali bi “skočiti” do Nevade i zatvoriti regularnu cestu, koja je, usput rečeno, na osjetno višoj nadmorskoj visini. A ondje je zrak rjeđi pa je otpor manji i Chiron bi tada vozio brzinom od 515 km/h, izjavio je šef razvoja Stefan Ellrott.

“Ali sigurnost je na prvom mjestu. Cesta u Nevadi je vrlo duga i ide u jednom smjeru pa bi spasilačkim službama u slučaju nesreće trebalo puno vremena da dođu do mjesta nesreće. Dodatno, staza je pod uglom od 3 stepena. Ne bi bilo fer da tu rušimo rekord”, pojasnio je Ellrott i time dodatno umanjio Koenigseggov rekord od prije dvije godine.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.