Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeste li je i vi instalirali?

Lažna Samsungova aplikacija prevarila milione korisnika

61716675-samsung-update-app1

U posljednje vrijeme sve je više lažnih aplikacija na koje je moguće naletjeti na Google Play trgovini, a koje uzrokuju više štete nego koristi

Iako iz Googlea ističu kako pomno pregledavaju sve aplikacije prije njihova uvrštavanja u Google Play trgovinu, još uvijek se događa da neke zlonamjerne promaknu njihovoj provjeri i uzrokuju štetu korisnicima koji ih instaliraju.

Posljednja u nizu je aplikacija koja tvrdi da će instalirati najnoviji firmware (osnovni softver) na Samsungove telefone.

Samsung update app preuzelo je više od 10 miliona korisnika širom svijeta. No umjesto najnovijeg softvera, aplikacija na pametne telefone instalira poveznicu koja korisnike stalno usmjerava na internetsku stranicu koja im želi naplatiti preuzimanje ažuriranja softvera.

Cijena koja se pojavljuje je 35 dolara za godišnje ažuriranje softvera te, ako to korisnik želi, još 20 dolara za otključavanje SIM kartice.

Podsjetimo, proizvođači pametnih telefona besplatno ažuriraju operativne sistema svojih uređaja, mobilni operateri otključat će vam uređaj besplatno (ako ispunjavate određene uvjete), a brojni mobilni servisi otključavaju za mnogo manji iznos od 20 dolara.

Google je u međuvremenu uklonio aplikaciju iz Google Play trgovine, no postavlja se pitanje koliko je korisnika “nasjelo” na prevaru i upisalo svoje lične podatke te broj kartice ne bi li dobili najnoviji softver.

Kako bi se zaštitili, korisnici bi prije bilo kakve instalacije aplikacija trebali prvo pročitati komentare o aplikaciji u Google Play trgovini, a nije naodmet ni potražiti na internetu informacije o samoj aplikaciji.