Extreme Download

Nakon 15 godina ugašena jedna od najvećih piratskih stranica

assadasdasdasd (1)

Extreme Download postojao je 15-ak godina, a dugo se opirao gašenju

Antipiratska alijansa ACE (Alliance for Creativity and Entertainment) uspjela je ugasiti stranicu Extreme Download, koja je bila jedan od najvećih svjetskih servisa za preuzimanje ilegalnog sadržaja.

Extreme Download bio je drugi najpopularniji piratski web u Francuskoj, odakle je i inicirana akcija njegovog gašenja, javlja Bug.

Extreme Download postojao je 15-ak godina, a dugo se opirao gašenju. Učestalo je mijenjao domene, izbjegavao blokade francuskih ISP-ova i deindeksiranje s Googlea, a konačno je ugašen kada je otkriven glavni operater stranice. Radi se o Tunižaninu, koji je stranicu vodio s otoka Djerba. Nakon što je otkriven, vlasnik stranice predao je sve svoje domene udruženju ACE.

Extreme-down nudio je više od 40 hiljada naslova, tj. različitih filmova i serija, u izvornom obliku i lokalizirane na francuski jezik. Servis je bilježio između 14 i 15 miliona posjetitelja mjesečno.

Osim iz Francuske, najviše prometa generirali su korisnici iz Belgije, Kanade i Švicarske, dakle s francuskog govornog područja.

Uspješnu akciju gašenja su u udruženju ACE proglasili velikom pobjedom za zaštitu autorskih prava u frankofonim zemljama.