Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zloupotreba sistema

Sprega privatnika, vlasti i HDZ-a BiH: Šta je otkrila revizija CIK-a

HDZ 2 Foto HDZ

Niz privatnih firmi koje su donirale novac stranci Dragana Čovića dobilo je unosne tendere u kantonima i općinama

Privatne firme koje su u 2020. godini donirale novac HDZ-u BiH na čijem čelu je Dragan Čović imale su zaključene ugovore o javnim nabavkama sa više nivoa u vlasti u kojima uglavnom participira HDZ BiH, otkriva izvještaj Ureda za reviziju Centralne izborne komisije BiH kojeg je analizirao Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ovaj izvještaj, u kojem je ustanovljeno eklatantno kršenje niza odredaba Zakona o finansiranju političkih stranaka i Izbornog zakona BiH, tek nedavno je objavljen i do sada nije bio pod lupom javnosti.

Na osnovu obavljene revizije finansijskih izvještaja utvrđeno je da je HDZ BiH primio priloge pravnih lica koja su u toku 2020. godine imala zaključene ugоvоre о јаvnim nаbаvkama radova, usluga i roba sа оrgаnima izvršnе vlаsti nа svim nivоimа u Bоsni i Hеrcеgоvini čiја је vriјеdnоst vеćа оd 10.000,00 KМ, što je suprotno odredbama člana 8. stav (4) Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Tako je, prema izvještaju, HDZ BiH primio prilog firme „ARH Concept“ d.o.o. Mostar u iznоsu оd 500 KМ. Prema podacima koje je dostavila Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, „ARH Concept“ d.o.o. Mostar je imalo zaključen Ugovor sa tom vladom o izradi idejnog rješenja i glavnog projekta prilagodbe hotela „Ero“ Mostar za smještaj kantonalnih tijela i organa Kantonalne uprave Hercegovačko-neretvanskog kantona u ukupnoj vrijednosti od 165.134 KM. Na čelu Vlade HNK je tada bio (a i danas je) visoki dužnosnik HDZ-a Nevenko Herceg.

Također, stranka, na čijem čelu je Čović, otkriva dalje izvještaj, primila je novčani prilog i od firme „Sigma-SK“ d.o.o. Zenica u iznоsu оd 1.000,00 KМ. Uvidom u podatke utvrđeno je da je ova firma u toku 2020. godine sa Općinom Kreševo imalo zaključen ugovor o nabavci radova ukupne vrijednosti od 72.540 KM. Na čelu te općine tada je bio kadar HDZ-a BiH Renato Pejak. On je na čelu Općine Kreševo od 2016. godine. Na lokalnim izborima 2020. reizabran je na ovu funkciju.

Navedena zenička firma koja je donirala novac HDZ-u je i sa Općinom Vitez imala četiri zaključena ugovora o nabavci radova čije su vrijednosti veće od 10.000 KM. Na čelu općine su tokom 2020. godine bili kadrovi HDZ-a BiH. Boris Marjanović, koji je za načelnika izabran na lokalnim izborima 2020., kao i Tomislav Bošnjak Matič koji je do tada bio načelnik Viteza.

Isto tako, navodi se, „Sigma-SK“ d.o.o. Zenica je imalo zaključene ugovore o javnim nabavkama radova sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, s kadrom HDZ-a Feliskom Vidovićem na čelu, a čije su vrijednosti veće od 10.000 KM.

Također, „Sigma-SK“ d.o.o. je u toku 2020. godine imao dva zaključena ugovora sa Gradom Zenica o izvođenju radova na regulaciji vodotoka i izgradnji kanalizacije u vrijednosti od 117.000,00 KM, odnosno 56.043 KM.

U toku 2020. godine i Veterinarska stanica Fauna je dala prilog Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine u iznоsu оd 200 KМ. U toku 2020. godine imala sa Općinom Vitez zaključen okvirni sporazum u vrijednosti od 30.000 KM.

HDZ BiH primio je donaciju i od firme „Bossil” d.o.o. Vitez u iznоsu оd 3.000,00 KМ. Prema podacima koje je dostavila Općina Vitez, „Bossil” je sa ovom općinom u toku 2020. godine imao pet zaključenih ugovora čije su vrijednosti veće od 10.000 KM. U toku 2020. godine pravno lice „Tipkop” d.o.o. Vitez dalo je prilog Čovićevoj stranci u iznоsu оd 300 KМ. Općina Busovača je u toku 2020. godine sa pravnim licem „Tipkop” d.o.o. Vitez imala zaključen Ugovor o kupoprodaji betona i pijeska u vrijednosti od 57.798 KM.

Nadalje, kontrolom iskazanog prihoda HDZ-a BiH utvrđeno je da je u toku 2020. godine iz budžeta Federacije BiH na račun Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine uplaćeno ukupno 345.054. KM, od čega su na račun Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU) BiH uplaćena sredstva u iznosu od 13.919 KM, odnosno Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine ostvarila je prihode iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 331.134,89 KM. HKDU je članica Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kojeg predvodi HNS i na čijem čelu je Čović.

Međutim, uvidom u poslovne knjige HDZ-a, utvrđeno je da je ova stranka sredstva isplaćena Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji BiH u ukupnom iznosu od 13.919 KM evidentirala na dugovnoj strani. Revizori su ustanovili da HDZ prenos sredstava Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji BiH i nižim organizacionim dijelovima političke stranke nije trebala evidentirati na dugovnoj strani konta jer nije riječ o prenosu prihoda po obračunu rezultata, već o prenosu sredstava drugoj političkoj stranci, odnosno internom prenosu.