Internet

društvene mreže

Ne otvarajte: Internetom se širi poruka koja će vam blokirati telefon

21/06/2019

Kliknete li na ovu poruku, riskirate ne samo sigurnost svojih privatnih podataka već i privatnost podataka svih svojih kontakata

Brojni korisnici WhatsAppa, Vibera i drugih platformi za komunikaciju u Hrvatskoj i BiH ovih su dana od svojih prijatelja ili kontakata dobili poruku zbog koje su im telefoni blokirali, a podaci o kontaktima iskorišteni za daljnje širenje.

Radi se o poruci u kojoj se navodno dijele besplatne Adidas tenisice.

Adidas daruje 3000 besplatnih para cipela i majica kako bi proslavio svoju 95. obljetnicu.

Adidas daruje 3000 besplatnih para cipela, 1800 majica kako bi proslavio svoju 95. obljetnicu, besplatno nabavite cipele na: http://www.adidas-neo.club/offer/

Enjoy and thanks me later. , stoji u poruci.

No kad kliknu na link, umjesto besplatnih tenisica, dočeka ih prevara zbog koje bi mogli imati ozbiljnih problema.

Pametni telefon u potpunosti se “smrzne” i potrebno ga je fizički isključiti i ponovno uključiti kako bi se povratio u život. Ali tu tek počinju problemi. Ista je poruka poslana svim kontaktima u WhatsApp aplikaciji, a što je još “ukradeno” vlasnici telefona saznat će naknadno.

Prevara nije nova i tokom godina obišla je cijeli svijet, a ovisno o tome ko ju pokreće ima i različite posljedice.

Adidas je u nekoliko navrata službeno upozorio kako se radi o prevari te kako oni nemaj takve “nagradne igre”.

Ako ste poruku već dobili i otvorili poveznicu, već je kasno. Vaši su kontakti, vjerovatno, već u rukama prevaranata. Jedino što možete napraviti je poslati svojim kontaktima u WhatsAppu ovo upozorenje kako bi zaustavili širenje prijevare.

Kako prepoznati prevaru?

Prepoznati prevarantsku poruku je veoma lako.

Prije svega, ako je ponuda previše dobra, vjerovatno je lažna.

Uvijek možete kontaktirati “kompaniju organizatora” koji je naveden u poruci putem društvenih mreža ili službenih kontakata. Nikako putem linka koji se nalazi u poruci.

Obratite pažnju i na jezik kojim je pisana poruka. Kod lažnih i prevarantskih poruka vidljive su gramatičke greške, kombinacija engleskog i našeg jezika.

I na kraju, budite sumnjičavi. Ako i dobijete poruku poput ove “Adidasove” prije no što kliknete na link, kontaktirajte osobu koja vam je poslala poruku i pitajte ju šta joj se dogodilo kad je kliknula.

Komentari

Autor: zimo.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.