Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova opcija Facebooka otkrit će vam stravične brojke

telefoni

U okviru Facebookove Android aplikacije pronađena je još uvijek neobjavljena “Your Time on Facebook” funkcija. Ovo pokazuje koliko vremena korisnik provodi na Facebook aplikaciji na telefonu, svakog od posljednjih sedam dana, kao i prosječno vrijeme provedeno u aplikaciji tokom dana.

Funkcija takođe omogućava podešavanje dnevnog podsjetnika, koji korisnika obavještava o tome da je prešao limit korištenja koji je sam postavio, kao i prečicu za podešavanje Facebook obavještenja. Facebook je za TechCrunch potvrdio da radi na razvoju ove funkcije, a zvaničnik kompanije je istakao:

“Uvijek radimo na novim načinima, koji mogu da osiguraju da vrijeme koje korisnik provede na Facebooku bude dobro utrošeno”.

Funkcija bi Facebook korisnicima mogla da pomogne da budu racionalniji u tome koliko dugo vremena provode na društvenoj mreži. Ovo je posebno bitno u trenutku kada i iOS i Android u najnoviji verzijama donose sopstvene funkcije sa pregled koja aplikacija odvlači najveću pažnju korisnika i mogućnost podešavanja obavještenja i restrikcije korištenja aplikacije kada se dostigne određeni limit.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je uporan u tvrdnjama da svaki trenutak koji se provede na Facebooku nije loš. Takođe, sugeriše se da je za korisnikovo dobro štetniji pasivni pregled sadržaja i gledanje videa, nego investirano dijeljenje sadržaja, komentarisanje i razgovor sa drugim korisnicima, što ljude čini da se osjećaju više povezano i podržano.

Međutim, ova razlika između dva načina korištenja Facebooka nije vidljiva u prototipu “Your Time on Facebook” alatke, koja izgleda tretira isto svo vrijeme provedeno na Facebooku.

Ukoliko servis uspije da kreira sistem koji može da mjeri aktivno i pasivno vrijeme provedeno na Facebooku i kako ovo utiče na zdravlje, ovo bi moglo da korisnike natjera ili da ograniče korištenje aplikacije ili da Facebook koriste drugačije u direktnoj komunikaciji sa online prijateljima.