Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama jednim “tvitom” oborio Guinnessov rekord

o-OBAMA-TWITTER-facebook

Američki predsjednik Barack Obama je u ponedjeljak napokon dobio vlastiti privatni profil na Twitteru s kojeg će lično pisati tvitove.

Čovjek je napisao samo tri tvita i za manje od pet sati “skupio” miliona pratilaca, oborivši time Guinnessov svjetski rekord brzine rasta Twitter pratilaca-ikad! Raniji rekord je držao američki glumac Robert Downey Jr. koji je u aprilu 2014. godine uspio dobiti milion pratilaca za “svega” 23 sata i 22 minute.

Odgovorni iz Guinnessove knjige svjetskih rekorda su to u utorak Obamin rekord i zvanično potvrdili, piše portal profkomunikacije.com.

obama-potus-6-years

Obamin lični twitter nalog je sada @POTUS (President of the United States-predsjednik SAD-a), dok je prethodni nalog, sa kojeg su uglavnom tvitove puštale osobe iz njegovog digitalnog tima, bio je @BarackObama. Sa ovog ranijeg profila Obama je znao ponekad komunicirati i lično, no prilično rijetko, a te rijetke tvitove potpisivao je inicijalima.

Bill Clinton kao buduća prva dama SAD-a

Posebno simpatično je bilo vidjeti neke od prvih reakcija, između ostalih i starog lafa Billa Clintona, također bivšeg predsjednika USA. Nakon što je Obama napisao:

“Zdravo Tweeter! Ovdje Barack, ali stvarno sam ovo ja. Šet godina je prošlo i evo su mi napokon dali moj sopstveni nalog”, Clinton je napisao:

“Dobrodošao @POTUS (predsjedniče), da li nalog ostaje u Bijeloj kući (i nakon isteka tvog mandata)? #Pitamzaprijateljicu

(Bill je time aludirao na to da će Billova supruga Hillary uskoro postati nova predsjednica SAD-a, pa će joj trebati taj “@POTUS” nalog.)

obama-clinton-tweet

No, domišljati Obama, iako za mnoge rigidnog karaktera, ipak nije iznevjerio kada je smisao za humor u pitanju pa je odgovorio protupitanjem:

“Odlično pitanje Bill. Znaš li nekoga zainteresovanog za @FLOTUS (First Lady of the US) iliti mjesto prve dame SAD-a”.

Time je aludirao na to da kada Hillary Clinton postane prva predsjednica SAD-a, time će Bill Clinton postati “prva dama” te će zapravo Billu trebati @FLOTUS nalog.