institut iz kanade

Od Facebooka zatraženo da zabrani negiranje genocida u Srebrenici

zuckenberg

U otvorenom pismu Marku Zuckerbergu, naveli su da očekuju da Facebook napravi novu promjenu pravila o govoru mržnje i zabrani sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o Srebrenici

Institut za istraživanje genocida Kanada je zatražio od Facebook da zabrani negiranje genocida u Srebrenici na svojoj platformi.

U otvorenom pismu Marku Zuckerbergu, naveli su da očekuju da Facebook napravi novu promjenu pravila o govoru mržnje i zabrani sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o Srebrenici.

“Poštujući vašu bitku protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta u ime više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici molimo vas da takođe napravite još promjenu pravila o govoru mržnje te zabranite sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici. Svjedoci smo da se vaša platforma sve više koristi za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici.

Jula 1995. godine više od 8.372 Bošnjaka u Srebrenici, uglavnom muškaraca i dječaka je hladnokrvno ubijeno od strane vojske i policije bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska. Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno su presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid, koji nije bio ograničen samo na muškarce, već je uključivao žene i djecu, a najmlađa žrtva je bila novorođena beba. Više od 50 država širom svijeta su svojim parlamentarnim rezolucijama potvrdili genocid u Srebrenici”, navode u pismu.

Dodaju da oni koji negiraju genocid ponižavaju žrtve i nanose patnju preživjelim žrtvama.

“Imajući u vidu gore pomenute sudske presude i rezolucije, a i u znak poštovanja na sjećanje na žrtve genocida, poricanje genocida u Srebrenici treba biti zabranjeno i onemogučeno na vašoj platformi. Oni koji negiraju genocid u Srebrenici putem vaše platforme ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida”, zaključuje se u pismu Instituta za istraživanje genocida Kanada.