Reinhard Trischak

Komandant EUFOR-a za Fokus.ba: Migrantska kriza je odgovornost vlasti BiH

Maj Gen Tischak 1

Usko koordiniramo svoje aktivnosti s Delegacijom EU u BiH, ali održavamo i blisku vezu s OHR-om, OSCE-om i drugima u vezi sa sigurnosnim pitanjima, kaže Reinhard Trischak

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak u intervjuu za Fokus.ba govorio je o sigurnosnim izazovima u našoj državi, te političkoj stabilnosti, s posebnim osvrtom na migrantsku krizu. S njim smo razgovarali nakon ovosedmičnih zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU.

Razgovarao: Amil DUČIĆ

Kao što je poznato Vijeće za vanjske poslove EU dalo je podršku operaciji Althea i za nastavak mandata Operacije za podršku vlastima BiH u održavanju sigurnog okruženja.

Kako ste vi doživjeli zaključke Vijeća za vanjske poslove EU u vezi sa operacijom Althea?

-Pozdravljam zaključke Vijeća EU i kontinuiranu podršku i priznanje država članica EU operaciji Althea. Podržavanje puta BiH ka integraciji u EU nama je u prvom planu i, kako ističe Vijeće, sigurnosna situacija na terenu važan je faktor kontinuiranog napretka prema ovom cilju. Također moramo uzeti u obzir da je spremnost država članica EU da nastave operaciju Althea ključna za predstojeću odluku Vijeća sigurnosti UN-a, koje je mnogo šire međunarodno tijelo, da obnovi izvršni mandat EUFOR-a.

Vijeće također primjećuje važnost koordinacije i saradnje s međunarodnim akterima, što je nešto što EUFOR shvaća vrlo ozbiljno. Prije svega, usko koordiniramo svoje aktivnosti s Delegacijom EU u BiH, ali održavamo i blisku vezu s OHR-om, OSCE-om i drugima u vezi sa sigurnosnim pitanjima.

Kakvo je vaše mišljenje o migrantskoj krizi u BiH kao vrlo delikatnom sigurnosnom pitanju?

-Podržavamo one koji se bave tim pitanjem i sudjeluju u njemu, jer je ilegalna migracija izazov za mnoge zemlje, uključujući i BiH. EUFOR je tu da podrži lokalne vlasti u održavanju sigurnog okruženja. Stoga tijesno sarađujemo sa sigurnosnim institucijama kako bismo osigurali punu svijest o situaciji o svim događajima, što uključuje i razmjenu važnih informacija. Međutim, migracija je odgovornost vlasti BiH, koja je suverena država.

U cjelini, EU snažno podržava BiH u vezi s pitanjima migracija. U junu ove godine, Evropska komisija usvojila je paket pomoći od 20 miliona eura, povećavši ukupnu podršku EU upravljanju migracijama u BiH od 2018. godine na 50,2 miliona eura.

Šta možete reći o EUFOR-ovoj podršci bh. agencijama na granici?

-Svako granično pitanje je odgovornost vlasti BiH. Situacijska svijest i posmatranje u cijeloj zemlji ključni su element za izvršenje mandata EUFOR-a. Međutim, nije uloga EUFOR-a da bude direktno uključen u podršku graničnoj sigurnosti. Kada je riječ o upravljanju granicama, opet je potrebno sagledati šta EU, kao cjelina, radi.

I tokom svoje nedavne posjete BiH, komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi najavio je dodatnih 1,5 miliona eura za kupovinu opreme za zaštitu granica. Za bosanskohercegovačke vlasti sada je potrebno potpisati i ratificirati sporazum o statusu sa EU, koji će omogućiti blisku saradnju u zemlji sa agencijom EU za graničnu zaštitu FRONTEX.

Koji su zapravo sigurnosni izazovi u BiH?

-Većina sigurnosnih izazova u BiH preslikavaju se širom svijeta i nešto su čemu se globalne snage sigurnosti neprestano prilagođavaju. EUFOR se ne razlikuje od drugih u smislu potrebe prilagođavanja sigurnosnim prijetnjama. Nedavno sam razgovarao ministrom sigurnosti BiH i o pitanjima koja se odnose na iregularne migracije, sigurnost granica i prijetnju koju predstavljaju ekstremisti koji se vraćaju s područja međunarodnih sukoba. Ovo je osnovna djelatnost lokalnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti. Ipak, razmjena informacija i zajedničke aktivnosti u nekim oblastima doprinose upravljanju sigurnosnim izazovima u regionu.

Ne zaboravimo jedan od jedinstvenijih sigurnosnih izazova na ovom području gdje EUFOR redovno doprinosi sigurnosti stanovništva. Usko surađujemo sa agencijama za deminiranje u BiH i snažan sam zagovornik „Land release“ metode koja je jedini način na da se ispune određeni rokovi u vezi sa deminiranjem. Naporno radimo, sarađujemo s nevladinim organizacijama i BHMAC-om kako bismo svim građanima BiH i turistima, koji žele istražiti ruralna područja, pružili tačne i besplatne informacije na dohvat ruke kako bi bili sigurni.

A šta je sa političkom stabilnošću u BiH, koja je usko vezana sa sigurnosnom?

-Što se tiče EUFOR-a, mi smo prvenstveno angažirani na sigurnosnim komponentama političkih zbivanja u BiH. Što se tiče sigurnosnih aspekata političke stabilnosti, EUFOR je osobno zainteresiran za mirno provođenje predstojećih lokalnih izbora, suzdržavanje od agresivne retorike i retorike podjele, kao i govora mržnje, za pomirenje i, naravno, učvršćivanje vladavine zakona.

U posljednjih 25 godina nakon Daytona, BiH je sigurno puno napredovala. Ipak, mnogo toga još treba učiniti, a nedavno objavljeni izvještaj EU o napretku BiH daje jasne smjernice o neophodnim poboljšanjima.

Da vam navedem samo jedan primjer: Izvještaj kaže da postoje „sistemski nedostaci u operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona“. Ovo je nešto što lokalni akteri moraju poboljšati. EU je jasno stavila do znanja da će pružiti podršku, a EUFOR je također dio nje.

Nedavna vježba „Brzi odgovor 2020“ u kojoj su uz EUFOR i njegove formacije sudjelovale i Oružane snage BiH i lokalne agencije za provođenje zakona, jasno je pokazala da je EUFOR također savršen kanal za promociju i ostvarivanje sigurnosne saradnje između lokalnih institucija sigurnosti u međunarodnom okviru.

Ali da zaključim s nečim, što je, prečesto, izostavljeno iz cjelokupne slike: Oružane snage BiH će u decembru 2020. navršiti 15 godina od kada su formirane kao prva ujedinjena, etnički integrirana sigurnosna snaga BiH. Od tada su dale svoj doprinos mirovnim operacijama širom svijeta kao dio međunarodnih obaveza BiH, podržavale su lokalne civilne vlasti u operacijama pružanja pomoći u katastrofama i djelovali kao ključni igrač u operacijama deminiranja. Stoga je neophodno za ukupnu sigurnosnu sliku da oružane snage dobiju odgovarajuća sredstva, kao i potrebnu količinu priznanja i vidljivosti za izvrstan posao koji obavljaju kako „kod kuće“, tako i u inostranstvu.