Internet

pojavili se iz sjene

Sa protestima u SAD vratila se i hakerska grupa Anonymous

02/06/2020

Hakerski kolektiv koji je nekoć vršio cyber napade na one za koje su smatrali da vrše nepravdu ponovo je na sceni

U jeku građanskih protesta u SAD-u, koji su započeli protestima u Minneapolisu zbog smrti Georgea Floyda, iz sjene se opet vratila i hakerska grupa Anonymous, javlja BBC.

Hakerski kolektiv koji je nekoć vršio cyber napade na one za koje su smatrali da vrše nepravdu ponovo je na sceni. I to nakon što nekoliko godina nisu bili aktivni. I obećavaju kako će razotkriti mnoge zločine vezane uz policiju. Ipak, nije posve sigurno da se radi o poznatoj grupi.

Hakerski aktivisti okupljeni u kolektivu Anonymous nemaju vodstvo niti je poznato ko su članovi. Njihov moto je “mi smo mnoštvo” čime poručuju da je riječ o velikom broju individualaca. S obzirom na to da ne postoji struktura vodstva, bilo ko može tvrditi da je njihov član. To također znači da njihovi članovi mogu imati različite ciljeve jer nemaju nikakvu agendu.

Ali u pravilu oni su aktivisti koji se bave onima za koje smatraju da zloupotrebljavaju moć. A to rade tako da hakiraju internet stranice svojim metama i gase ih. Simbol im je maska Guya Fawkesa, iz grafičke novele V for Vendetta, koju nose anarhistički revolucionari, koji se bore protiv fašističke vlade.

Hakirali stranicu policije u Minnesoti

Vezano za sadašnje prosvjede u SAD-u pripisane su im mnoge akcije. Internet stanica policije u Minneapolisu privremeno je ugašena ovog vikenda nakon hakerskog napada. A internetom kruži i baza email adresa i šifri za koju se tvrdi da pripada policijskom odjelu.

Osim toga, stranica Ujedinjenih naroda također je hakirana te je na nju postavljena fotografija Georgea Floyda i natpis: “Počivaj u moći George Floyd” s logom Anonymousa.

Isto tako, Twitterom se širi post koji je postao viralan, a prikazuje kako na policijskim radio stanicama svira glazba te onemogućuje međusobna komunikacija među djelatnicima policije.

Ranije se borili protiv rasizma

I premda ne postoji zajednička agenda grupe, članovi Anonymousa su već i ranije reagirali na rasizam. Kada su 2014. godine nakon ubistva Michaela Browna u gradu Ferguson u Missouriju izbili protesti, članovi Anonymousa zaprijetili su da će im meta postati gradske službe ako prosvjednici budu ozlijeđeni. Onesposobili su službene stranice grada, ugrozili komunikaciju unutar gradskog vijeća te su se okomili na čelnog čovjeka policije u Fergusonu.

Kasnije iste godine “proglasili su rat Ku Klux Klanu te su objavljivali javne detalje o njihovim navodnim članovima.

Protesti povodom smrti Georga Floyda već sada se smatraju najvećim rasnim i građanskim nemirima nakon ubistva Martina Luthera Kinga koje se dogodilo 1968. godine.

Facebook stranica na kojoj je objavljen video o smrti Georgea Floyda navodno je povezana s Anonymousima. Ranije su se na toj stranici pojavljivale objave o vanzemaljcima i “kineskom planu za svjetsku dominaciju”. Ali postala je poznatom tek nakon što je ugašena stranica policije u Minneapolisu.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.