Pitanje privatnosti

Šef TikToka razgovarao s evropskom povjerenicom o “agresivnom” prikupljanju podataka i špijuniranju

Foto: Unsplash
TokTok/Ilustracija

“Cilj sastanka s TikTokom bio je pogledati kako se firma priprema za ispunjavanje svojih obveza na osnovu uredbe Evropske komisije, odnosno Zakona o digitalnim uslugama (DSA) i možda prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA)”, navodi se u saopćenju EU

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew i evropska povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager razgovarali su u utorak o “agresivnom” prikupljanju podataka i nadzoru u Sjedinjenim Državama, objavila je Evropska komisija.

Aplikacija za kratke videozapise, koja je u vlasništvu kineskog tehnološkog konglomerata ByteDance, prošlog je mjeseca priznala da su neki od njenih zaposlenika nepropisno pristupili korisničkim podacima dvojice novinara na TikToku kako bi pokušali identificirati izvor curenja informacija u medijima.

TikTok posljednje tri godine nastoji uvjeriti Washington da se osobnim podacima američkih građana ne može pristupiti i da njihovim sadržajem ne može manipulirati Komunistička partija Kine ili bilo koji drugi subjekt pod utjecajem Pekinga, piše Reuters.

TikTok se u Evropskoj uniji, što je slučaj i s brojnim drugim kompanijama, suočava s novim, strožim pravilima koji će u sljedeće dvije godine stupiti na snagu, a koji zahtijevaju od online platformi da učine više kako bi nadzirali internet zbog ilegalnih sadržaja.

“Cilj sastanka s TikTokom bio je pogledati kako se firma priprema za ispunjavanje svojih obveza na osnovu uredbe Evropske komisije, odnosno Zakona o digitalnim uslugama (DSA) i možda prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA)”, navodi se u saopćenju EU.

“Na sastanku su strane također razgovarale o GDPR-u (Opća uredba o zaštiti podataka) i pitanjima privatnosti i obvezama prijenosa podataka s osvrtom na nedavno izvješćivanje medija o agresivnom prikupljanju podataka i nadzoru u Sjedinjenim Državama”, ističe se, piše Reuters.