Internet

Korisni savjeti

Šta učiniti ukoliko vam neko “provali” profil na Instagramu

05/05/2019

Nađete li bilo što sumnjivo ili što ne prepoznajete, vjerovatno imate sigurnosni problem

Svakome se može dogoditi da mu hakiraju korisnički profil na Instagramu. Evo nekoliko korisnih savjeta ukoliko do toga dođe.

Pokuša li neko promijeniti e-mail adresu i lozinku vezanu uz vaš korisnički račun Instagram će vas o tome obavijestiti. Ali, što ako je neko uspio upasti u vašu e-poštu i koristi ju bez vašeg znanja?

U tom slučaju provjerite prethodne aktivnosti vezane uz vaš korisnički račun. Pogledajte Stories, objave, komentare i izravne poruke. Nađete li bilo što sumnjivo ili što ne prepoznajete, vjerovatno imate sigurnosni problem, prenosi Tportal.

Možete također upotrijebiti i kategoriju Account Data, u kojoj ćete naći podatke o tome kad ste se logirali, kad ste nešto promijenili u ličnim podacima i tome slično. Opet, nađete li nešto što nije vaše, imate posla s uljezom.

Ako se još uvijek možete ulogirati u vaš Instagram, otvorite ga u web pregledniku, otvorite svoj profil pa kliknite na Settings i zatim Privacy and Security. Odaberite View Account Data.

Prvi korak: Promijenite lozinku na Instagramu

Ukoliko je samo vaša lozinka bila promijenjena, povratit ćete kontrolu nad korisničkim računom ako ponovno postavite lozinku. Na pametnom telefonu s operativnim sustavom Android ili iPhone otvorite zaslon za logiranje i kucnite na Forgot Password? Pratite upute i unesite svoju e-mail adresu.

Primit ćete e-poštu s uputama za ponovno postavljanje lozinke. Kliknite na poveznicu i unesite novu lozinku. Neka bude jedinstvena i teška za pogoditi.

Drugi korak: Onemogućite pristup sumnjivim aplikacijama

Ponekad zlonamjerne aplikacije mogu dovesti do problema s logiranjem. Nakon što se na webu ulogirate u svoj korisnički račun otvorite Profile, kliknite sličicu zupčanika i odaberite Authorized Apps. Pojavit će se popis aplikacija koje imaju pristup vašem Instagramu. Uklonite one koje ne koristite ili koje niste vlastoručno dodali.

Treći korak: Vratite kontrolu nad hakiranim korisničkim računom

Ako je haker uspio promijeniti adresu e-pošte, broj telefona i druge elemente po kojima vas je moguće prepoznati kao vlasnika povrat kontrole će biti puno teži i tražit će puno strpljenja. Postupak bi mogao potrajati tjednima.

Trebat ćete djelovati brzo čim ste primili obavijest od Instagrama kako su vaši pristupni podaci promijenjeni, a vi to niste učinili. U toj ćete poruci dobiti i opciju Revert this change (or reset your password), za slučaj da je promjena doista bila obavljena mimo vašeg znanja i odobrenja.

Kliknite na tu poveznicu kako biste poslali svoj zahtjev. U Instagramu će ga zaprimiti, pogledati o čemu se radi i javiti vam se koristeći automatizirani postupak provjere identiteta.

Komentari

Autor: Tportal

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.