Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Vanish” mod

Stiže nova opcija za Messeneger i Instagram

facebook_messenger

Kao što i samo ime kaže, s ovom će opcijom poruke nestati iz razgovora, no korisnici neće morati podešavati razdoblje nakon kojeg će nestati, već će se to dogoditi nakon što su svi vidjeli poruke i zatvorili chat

Iz Facebooka su više puta tokom proteklih godina naglasili kako će veliku pažnju posvetiti privatnosti i sigurnosti korisnika na svim njihovim platformama – od samog Facebooka pa do Instagrama, WhatsAppa i Messengera. Jedna od opcija važnih za privatnost su tzv. samouništive poruke kakve je popularizirao Snapchat. Nakon primanja poruke ona će se nakon nekog vremena izbrisati tako da pošiljatelji i primatelji tekstualnih poruka, fotografija i ostalog sadržaja ne moraju strahovati da će neko kasnije vidjeti sadržaj dopisivanja.

Na službenom blogu Messengera danas su najavili dolazak “Vanish” moda na Messenger i Instagram. Ta je opcija prvi put spomenuta i najavljena još prije dva mjeseca, a sada su iz kompanije najavili da je dostupna u SAD-u i brojnim drugim državama na Messengeru, dok će se korisnici Instagrama morati još malo strpiti te će njima biti dostupna – “uskoro”.

Kao što i samo ime kaže, s ovom će opcijom poruke nestati iz razgovora, no korisnici neće morati podešavati razdoblje nakon kojeg će nestati, već će se to dogoditi nakon što su svi vidjeli poruke i zatvorili chat. Za početak, opcija će biti dostupna samo u razgovorima s jednom osobom, a naknadno se očekuju da bude dostupna i u grupnim razgovorima.

“Vanish” mod aktivirat će se tako da se u razgovoru pređe prstom na ekranu prema gore – prvi put nakon aktivacije pojavit će se informacije s objašnjenjem što je tačno ta nova opcija i kako radi. Istim pokretom prsta prema ekranu prema gore, deaktivirat će se opcija automatskog brisanja poruka. Za učešće u razgovorima u kojima poruke odmah nestaju, obje strane (a kasnije i svi korisnici u grupnim razgovorima) moraju pristati na to. Dakle, kada jedan korisnik aktivira “Vanish” mod, drugom korisniku pojavit će se ta informacija i opcija za pristanak u učešća u takvom načinu razgovora.