Žele fer tretman

TikTok šokiran naredbom Donalda Trumpa, ide na sud

TikTok

Trump je sinoć izdao izvršne naredbe o zabrani transakcija s kineskim kompanijama ByteDance, vlasnikom aplikacije TikTok za deljnje video zapisa, i Tencentom, koji posjeduje aplikaciju za razmjenu poruka WeChatt

Kompanija TikTok je saopštila danas da je šokirana izvršnom naredbom predsjednika SAD Donalda Trumpa o zabrani ove aplikacije za dijeljenje video zapisa u zemlji, i najavila da će se obratiti sudovima u SAD kako bi obezbijedila fer tretman na američkom tržištu.

“Upotrijebićemo sve raspoložive pravne lijekove kako bismo obezbijedili da se ne pogazi vladavina prava i da se prema našoj kompaniji i korisnicima postupa pošteno – ako to ne čini administracija, onda bar američki sudovi”, naveo je TikTok na svojoj web stranici, prenosi Reuters.

Trump je sinoć izdao izvršne naredbe o zabrani transakcija s kineskim kompanijama ByteDance, vlasnikom aplikacije TikTok za deljnje video zapisa, i Tencentom, koji posjeduje aplikaciju za razmjenu poruka WeChatt. Naredbe stupaju na snagu za 45 dana.

Iz Tencenta su, prema britanskom Guardianu, saopštili da analiziraju izvršnu naredbu kako bi u potpunosti sagledali šta ona znači.

U međuvremenu, oglasilo se i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova poručivši da se odlučno protivi izvršnoj naredni predsednika Trampa.

Kina će braniti legitimna prava i interese kineskih kompanija, kazali su iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.