Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen vlasnik Kickass Torrenta: KAT se neće vratiti

kat

Ukrajinac Artem Vaulin (30) uhapšen je u Poljskoj. Američko pravosuđe optužilo ga je za vođenje poznate torrent stranice KickassTorrent (KAT). On će vjerovatno biti izručen SAD-u, gdje će se morati suočiti s optužbama za pranje novca i ilegalnu distribuciju sadržaja.

KAT je posljednjih godina jedna od najpopularnijih stranica za skidanje filmova, serija, muzike i ostalog sadržaja. Mjesečno ima oko 50 miliona jedinstvenih mjesečnih posjetitelja, čime je postao bolji i od poznatog The Pirate Baya. Procijenjeno je kako se radi o 69. najposjećenijoj stranici na internetu, piše TorrentFreak.

Vaulin je stalno mijenjao domene i servere KAT-a premještao u druge zemlje, no ipak je uhvaćen. To pokazuje kako cyber kriminalci mogu bježati, no ne i sakriti se od pravde, komentiralo je američko ministarstvo pravosuđa.

Putem KickassTorrentsa od 2008. distribuiran je sadržaj u vrijednosti od čak milijardu dolara, čime je napravljena velika šteta filmskim studijima i diskografima, a osim hapšenjima navodnog vlasnika ove stranice, Amerikanci traže i zapljenu servera i domena povezanih s ovom stranicom. Domene KickassTorrentsa poput kickasstorrents.com, kickass.to, kat.cr i druge trenutno nisu dostupne, što potvrđuju i podaci sa stranice koja prati status KAT-a.

61252806-kst

Istražitelji su Vaulina otkrili tako što su se pokušali oglašavati na KAT-u, čime su došli do bankovnog računa povezanog sa stranicom. U hvatanju Vaulina pomogao je i Apple, tako što je istražiteljima pružila informacije o Vaulinu, koji je istu adresu koristio za obavljanje transakcija putem iTunesa i za prijavu na službenu stranicu KickassTorrentsa na Facebooku.

Torrentfreak je kontaktirao osobe koje vode KickassTorrents kako bi doznali kako će se uhićenje odraziti na budućnost popularne stranice, no odgovorn ije stigao.

The Next Web vjeruje kako je ovo kraj za KAT, a korisnicima su poručili – ne očekujte da će stranica ponovno biti online.