Ukucao pojam u pretragu i Google mu dao posao

Google

Max Rossett je sada radnik Googlea, a prije tri mjeseca bio je na prekretnici i tek učio o programiranju, kada je jednog dana naišao na vrlo zanimljivu situaciju.

Radeći na jednom probnom programerskom projektu potražio je pomoć na internetu. U Google pretragu je upisao “python lambda function list comprehension” i dobio uobičajene rezultate.

Međutim, tada se dogodila “magija” – rezultati pretrage su se razdvojili i otkrili mu vezu na sasvim novo područje. Google je, naime, prema njegovom upisu zaključio da “govore istim jezikom”, te ga preusmerio na svoju stranu za regrutovanje inženjera, Foobar.

Tamo je pak sam morao, u interfejsu sličnom onome na UNIKS-u, da istraži šta se od njega traži, kao i da riješi niz programerskih zadataka. Nakon što je uspiješno odgovorio na sve izazove, uslijedio je poziv iz Googleovih ljudskih resursa, i Rossett se našao u Mountain Viewu na intervjuu za posao.

Cijeli ovaj misteriozni proces novi programer Googlea opisao je u svom blogu, a iz kompanije su potvrdili da na ovaj način zapošljavaju i dalje. Doći u priliku da dobijete posao nekada je izgleda samo potrebno da u pretraživač upišete pravi pojam.