U FBiH se najviše kradu golfovi

kradja-automobila

Iako je u ovoj godini došlo do pada otuđenja motornih vozila za 11,88 posto u odnosu na prethodnu godinu, kažimo kako je prema informaciji o sigurnosnom stanju u FBiH za prvih šest mjeseci ove godine još uvijek visok broj krađa vozila, piše Večernji list.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine otuđeno 550 vozila za koje je prijavljena 41 osoba. Prošle godine su otuđena 623 vozila, godinu prije 551, u 2012. 526 vozila, a prije četiri godine 414.

Prema prikupljenim podacima, najviše krađa automobila dogodilo se u maju (109), te junu (103) dok ih je najmanje bilo u februaru (69). Prije dvije godine najviše je krađa bilo u januaru (108), dok je prošle godine najviše krađa u prvom polugodištu bilo u martu (121). Najveći broj krađa predstavlja Kanton Sarajevo gdje je u pola godine otuđeno 364 vozila, što predstavlja 67,28 posto svih otuđenja automobila u cijeloj Federaciji.

Po krađi automobila na drugom mjestu je Tuzlanski kanton sa 60 otuđenih vozila, zatim SB kanton s 55 vozila i HNK s 34 otuđena vozila. Najmanji broj, odnosno ni jedan automobil nije otuđen na području HBK-a. Po pitanju rasvijetljenosti krivičnih djela, otkriveno ih je 27, što znači da 523 vlasnika još uvijek ne znaju gdje je njihov automobil.

Kada govorimo o vrsti automobila, kradljivcima su i dalje “najdraže” marke VW, odnosno golfovi, kojih je u šest mjeseci otuđeno 326. Drugi na meti su marke Škoda kojih je otuđeno 63, dok su treći marke Audi kojih je otuđeno 59. Još jedna zanimljiva marka automobila za otuđenje je BMW kojih je u prvih šest mjeseci otuđeno 47.

Za razliku od prošle godine, došlo je do povećanja broja otuđenih opela. Zanimljivo je kazati kako ni ove, a ni prošle godine u istom periodu nije otuđen ni jedan Alfa Romeo. Kada govorimo o vremenskom periodu u kojem je došlo do krađe automobila u usporedbi s istim periodom prošle godine, prema iznesenim podacima došlo je do povećanja krađa u vremenskom periodu od 12 do 14 sati, zatim od 20 do 22 sata, te u ranojutarnjim satima od 4 do 6, te od 6 do 8 ujutro.