Viber neće razvijati nove verzije za Windows platforme

viber_chats_02

Viber je jedna od najpopularnijih aplikacija za komunikaciju na svijetu.

Od kada su se pojavili zauzeli su lidersku poziciju i uprkos mnogobrojnoj konkurenciji, još uvijek su u vrhu po popularnosti, piše PcChip.

No, da bi korisnicima pružili maksimalno kvalitetno iskustvo korištenja aplikacije, razvojni se tim mora u potpunosti posvetiti inovacijama i zadovoljavanju potreba i želja korisnika.

To se teško događa kada taj tim nije fokusiran, pa su u Viberu odlučili kako neće više razvijati nove verzije svoje aplikacije za Windows platforme.

Iako je odluka privremena, jasno je kako bi ovo moglo zadati velike glavobolje svim korisnicima koji su Viber koristili na Windows platformi. Donekle je logično da Viber odustaje od razvoja novih verzija aplikacije za Windows Phone platformu, jer je njen udio u opadanju i gotovo je nemjerljiv u odnosu na Android i iOS.

No, ono što više čudi je što se Viber odlučio ostaviti i desktop verziju po strani, pa će tako i korisnici Viber na računaru biti u problemima. Kako Microsoft nadograđuje Windows 10 platformu, tako će nastajati sve veći nesrazmjer između Windowsa i Vibera. To bi moglo korisnike gurnuti u razne bezbjednosne probleme, a za što će krivicu morati preuzeti sami korisnici.

Iako Microsoft neće pretrpiti štetu zbog te odluke Vibera, jasno je da će mnogi korisnici sada više vremena provoditi na pametnim telefonima. Poslovanje Mikrosofta ne bi trebala zavisiti o odlukama trećih strana, ali kada velike kompanije počnu ukidati podršku za neke operativne sisteme, to svakako ne vodi u dobrom smjeru.