Internet

WT:Social

Wikipedijina društvena mreža postaje alternativa Twitteru i Facebooku?

18/11/2019

WT:Social će biti finansiran donacijama, a ne reklamama

Jedan od osnivača Wikipedije, Jimmy Wales, želi da napravi alternativu Facebooku i Twitteru. Još prije dvije godine on je lansirao Wikitribune, online publikaciju čiji cilj je bila borba protiv lažnih vijesti, tako što će objavljivati izvještaje reportera i novinara “amatera”.

S obzirom na to da taj projekat nikad nije uspio da zaživi, Wales je riješio da promjeni strategiju. Wikitribune je preobražen u WT:Social, društvenu mrežu i platformu za deljenje vijesti.

On se nada da će vremenom ta mreža postati popularna kao Facebook i Twitter, jer po ugledu na njih korisnicima omogućava da dijele postove.

WT:Social će biti finansiran donacijama, a ne reklamama. Taj poslovni model se po Walesu pokazao neuspješnim je donio ogromnu količinu sadržaja niskog kvaliteta.

Za razliku od pomenutih društvenih mreža čiji algoritmi “na vrh” guraju postove sa najviše komentara ili lajkova, WT:Social uvijek prvo prikazuje najnovije linkove.

Ideja je da ova društvena mreža obuhvati i male niše, da gađa male zajednice, kojima će obezbijediti efikasno sredstvo za promociju i komunikaciju.

WT:Social će uvijek biti besplatan za pristup, mada ako želite da joj se pridružite, morate da se registrujete na listu čekanja, donirate novac ili da pozovete prijatelje.

Iako je stara tek mjesec dana, nova društvena mreža već ima 50.000 korisnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.