Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

YouTube pokrenuo stranicu za video-igre

YouTube Gaming

Nakon višemjesečnog najavljivanja YouTube i Google jučer su u pogon ubacili direktnog konkurenta popularnoj streamerskoj stranici Twitch TV. Njegovo ime je YouTube Gaming i posvećen je emitiranju videoigara uživo.

Premda naoko izgleda kao kompletno novi sajt, Youtube Gaming je u stvarnosti pojednostavljeno sučelje putem kojeg je moguće pratiti omiljene streamove uživo bez nužnog pretraživanja putem Youtubea.

Da, u slučaju da niste sami zaključili dosad – Googleovo novo oružje protiv stranice posvećene streamanju videoigara zapravo je oku ugodna i agresivno reklamirana tražilica za dobri stari YouTube.

[quote_box_left]Pitanje koje preostaje je može li Google nadmašiti Twitch? Što se plaćanja sadržaja tiče, YouTube je dosta pohlepan. Tvorcima sadržaja oduzima 45 posto zarađenog novca, ali dopušta bilo kome da postane “zvijezda” sve dok ne krade zaštićeni sadržaj[/quote_box_left]

YouTube Gaming namijenjen je i korisnicima mobilnih uređaja te dolazi u obliku aplikacije za iOS i Android. Jedini problemčić (bar trenutno) leži u tome što je u ovom obliku dostupan jedino u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. Verzija za ostale teritorije trebala bi se uskoro pojaviti.

Pitanje koje preostaje je može li Google nadmašiti Twitch? Što se plaćanja sadržaja tiče, YouTube je dosta pohlepan. Tvorcima sadržaja oduzima 45 posto zarađenog novca, ali dopušta bilo kome da postane “zvijezda” sve dok ne krade zaštićeni sadržaj.

Twitch se, u drugu ruku, “novčano obraća” samo uspješnim kanalima koji tokom emitiranja imaju preko 500 gledatelja, što znači da ne možete biti bilo tko i baciti se na streamanje. To jest, barem ako mislite zaraditi.

Kako god bilo, Youtube i Twitch kreću u bitku za korisnike. Realno je to da će mnoge popularne streamere slijediti njihovi fanovi. Ako Youtube na neki način uspije oteti najveća lica Twitcha, Amazonova stranica mogla bi imati problema. Ako ne, velike su šanse da će se, kao neki drugi projekti (khm, Google plus, khm), i ovaj Googleov izlet u jednom trenu ispuhati.

Youtube Gaming možete posjetiti jednostavnim klikom na ovaj link.